Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και τον Καναδά διαπίστωσε ότι το 40% των αστυνομικών υποφέρουν από συμπτώματα διαταραχής ύπνου, περιλαμβανομένης της άπνοιας και της αϋπνίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Medical Association, οι αστυνομικοί που ήταν θετικοί στις διαταραχές ύπνου είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από σωματική κόπωση, κατάθλιψη ή να έχουν διαταραχή άγχους. Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι όταν βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση ήταν πιθανότερο την επόμενη διετία να διαπράξουν διοικητικά λάθη και να παραβιάσουν κανονισμού ασφαλείας, ενώ ήταν επιρρεπείς στο να αποκοιμηθούν εν ώρα οδήγησης, συγκριτικά με συναδέλφους τους που κοιμόντουσαν επαρκώς.

Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος σχεδόν 5.000 αστυνομικοί που ερωτήθηκαν για προβλήματα ύπνου και άλλα προβλήματα υγείας. Περιλαμβάνονταν υπηρετούντες στην Αστυνομία της Μασαχουσέτης, της Φιλαδέλφειας, καθώς και άλλοι αστυνομικοί από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Το δείγμα ήταν κατά μέσο όρο 38-39 ετών, και οι περισσότεροι υπηρετούσαν τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο Δρ Τσαρλς Σζέισλερ και οι συνεργάτες του στο Νοσοκομείο «Brigham and Women\’s» της Βοστόνης, διαπίστωσαν λοιπόν ότι το 40% των αστυνομικών ήταν θετικοί τουλάχιστον σε μια διαταραχή ύπνου. Η συχνότερη, ήταν η άπνοια ύπνου, που αφορούσε το ένα τρίτο των αστυνομικών, και ακολουθούσαν η μέτρια ή σοβαρή αϋπνία και η αϋπνία που σχετίζεται με την εργασία σε νυχτερινή βάρδια.

Κατάθλιψη, κόπωση, άγχος

Οι αστυνομικοί με διαταραχή ύπνου είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες από τους υγιείς συναδέλφους τους να αναφέρουν κατάθλιψη, συναισθηματική εξουθένωση ή κόπωση και διαταραχή άγχους, κατά τη αρχική δημοσκόπηση.

Όταν συμπλήρωσαν μια δεύτερη σειρά ερωτηματολογίων που τους εστάλησαν δύο χρόνια αργότερα, είχαν 40-60% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν κάνει σοβαρά διοικητικά λάθη, είχαν κοιμηθεί εν ώρα οδήγησης ή να κάνουν λάθος λόγω κούρασης ή να παραβιάσουν κανόνες ασφαλείας εν ώρα εργασίας.

Όσοι δεν κοιμόντουσαν σωστά και αρκετά ανέφεραν περισσότερα παράπονα από πολίτες και συχνότερα είχαν ανεξέλεγκτο θυμό προς πολίτες ή υπόπτους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο άπνοιας ύπνου και σχεδόν το 80% των αστυνομικών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Τα χαμηλότερα ποσοστά άπνοιας ύπνου και παχυσαρκίας καταγράφηκαν στους αστυνομικούς της Μασαχουσέτη, κάτι που δεν θεωρείται τυχαίο από τους επιστήμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί έχουν μια ώρα πληρωμένης γυμναστικής για κάθε βάρδια, υποβάλλονται τακτικά σε τεστ σωματικής κατάστασης που περιλαμβάνουν προσομοίωση καταδίωξης υπόπτου, που συνεπάγεται χρηματικό bonus, εφόσον περάσουν τις εξετάσεις.

Υγεία και ασφάλεια

Η θέσπιση μέτρων για την πρώιμη ανίχνευση των προβλημάτων ύπνου μπορεί να προλάβει μελλοντικά ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Σε αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται επί τόπου έλεγχος των αστυνομικών εν ώρα εργασίας καθώς και διασφάλιση επαρκούς ύπνου για όλους τους εργαζόμενους.

«Έχεις να κάνεις με ανθρώπους που η έλλειψη ύπνου τους κάνει να μη παίρνουν σωστές αποφάσεις, να μην έχουν αποτελεσματική ανταπόκριση, να μη οδηγούν σωστά τα υπηρεσιακά οχήματα», σχολιάζει ο Μπράιαν Βίλα καθηγητής Εγκληματολογίας που μελετά τον ύπνο και τις επιδόσεις αστυνομικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Γενικά, έχουν την εντύπωση ότι ο ύπνος είναι για τους αδύναμους οργανισμούς, ειδικά όταν πρόκειται για ένα εργασιακό περιβάλλον όπως τα σώματα ασφαλείας, που γενικά η αδυναμία αποδοκιμάζεται έντονα. Είναι λογικό λοιπόν οι υπηρετούντες σε αυτά να αποθαρρύνονται από το να αναφέρουν τα όποια προβλήματα ύπνου αντιμετωπίζουν», εξηγεί ο Δρ Μάικλ Γκράντνερ από το Κέντρο Ύπνου και Κιρκαδικής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

(health.in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook