Ο επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία δήλωσε την Τετάρτη, «αισιόδοξος» για το έργο της αποστολής, που έχει στόχο να τερματίσει τα αιματηρά επεισόδια που σημειώνονται τους τελευταίους δέκα μήνες στη χώρα.

«Μέχρι στιγμής οι συριακές αρχές είναι συνεργάσιμες, αλλά δεν θα δώσουμε λεπτομέρειες σχετικά με την έκθεσή μας στον Τύπο», δήλωσε στην εφημερίδα Al Hayat που εδρεύει στο Λονδίνο ο Σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ Άχμεντ Μούσταφα αλ-Ντάμπι, επικεφαλής της αποστολής.

Ο ίδιος είπε ότι συναντήθηκε με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ και ότι θα έχει συναντήσεις και με άλλους αξιωματούχους.

«Τα πράγματα δείχνουν καλά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα κάνουμε θετικά βήματα», είπε και πρόσθεσε ότι η αποστολή είναι η πρώτη του είδους στην ιστορία του Αραβικού Συνδέσμου.

Εν τω μεταξύ, η ημι-επίσημη ιστοσελίδα Syria-News, επικαλέστηκε τον Ντάμπι ο οποίος είπε ότι οι παρατηρητές που χθες Τρίτη επισκέφθηκαν την πόλη Χομς, συγκέντρωσαν υλικό «από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές» για να το εξετάσουν.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής των παρατηρητών, η κατάσταση σε ορισμένα τμήματα της πόλης Χομς είναι κακή, αλλά η αντιπροσωπεία δεν διαπίστωσε κάτι το ανησυχητικό.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ντάμπι, οι παρατηρητές θα μεταβούν απόψε το βράδυ στην Ντεράα (στο Νότο), στην Ιντλεμπ και την Χάμα (στο Βορρά), καθώς και σε μια περίμετρο 50 με 80 χιλιομέτρων γύρω από τη Δαμασκό.

Το κυριότερο έργο των παρατηρητών είναι να επιτηρήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του Αραβικού Συνδέσμου που ζητεί την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από κατοικημένες περιοχές και την απελευθέρωση όσων συνελήφθησαν στις ταραχές.

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις συριακές δυνάμεις καταστολής που βάλουν εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών από τα μέσα Μαρτίου όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook