Ο σεισμός στην περιοχή Βαλ ντε Μπουά, που είχε γίνει ιδιαίτερα αισθητός πέρυσι, υπενθύμισε στους κατοίκους της Οτάβας ότι η πόλη τους βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή. Υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί στο μέλλον ένας καταστροφικός σεισμός πολύ σοβαρότερος από εκείνον στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία -6,3 βαθμοί το Φεβρουάριο-, όπως μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CBC.

Ο σεισμολόγος Τζον Άνταμς δήλωσε ότι «μπορούμε ασφαλώς να φανταστούμε ότι θα εκδηλωθεί κάποιος ισχυρότερος σεισμός», προσθέτοντας ότι υπάρχει «μια πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 βαθμών στην Οτάβα ή στην κοιλάδα του Αγίου Λαυρεντίου».

Πέρα από το «σενάριο καταστροφής» αυτό, σύμφωνα με τον Άνταμς «θα μας ανησυχούσαν σεισμοί μεγέθους 6,2 ή 6,3 βαθμών 30 ή 40 χιλιόμετρα» από την πρωτεύουσα, επισήμανε ο Άνταμς.

«Θα βλέπαμε πιθανώς καταρρεύσεις κτιρίων, ειδικά παλιότερων κτιρίων χτισμένων με τούβλα, και μεγάλο μέρος της υποδομής της πόλης θα υφίστατο ζημιές», πρόσθεσε ο καναδός σεισμολόγος.

Τις προσπάθειες να προετοιμαστεί η πρωτεύουσα του Καναδά για έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό εμποδίζει το γεγονός πως οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών κοντά στην Οτάβα αποτελούν μυστήριο για τους επιστήμονες, που δεν μπορούν να τις παρακολουθούν επακριβώς.