Κατακόρυφα αυξάνονται οι θάνατοι λόγω γρίπης στη χώρα μας. Άλλοι οκτώ άνθρωποι προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον κατάλογο με τα θύματα της γρίπης Α (Η1Ν1), που αριθμεί πλέον 82 άτομα. Πρόκειται για ανθρώπους που έπασχαν από σοβαρά και χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά και καρδιολογικά, ενώ μόνο ένα περιστατικό αφορούσε υγιές άτομο, χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης δηλώθηκαν οκτώ νέοι θάνατοι στις Εντατικές της χώρας, ανθρώπων που νοσηλεύονταν με σοβαρές επιπλοκές, συνεπεία της γρίπης. Πρόκειται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, για το υψηλότερο αρνητικό ημερήσιο «ρεκόρ» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της γρίπης, από τα μέσα Ιανουαρίου, που άρχισε τη θανατηφόρο πορεία της η νόσος.

Γεμίζουν οι Εντατικές

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται όμως και τα σοβαρά κρούσματα της γρίπης, που προκαλεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο το τελευταίο 24ωρο χρειάστηκε να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 15 ασθενείς, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον της περασμένης εβδομάδας. Συνολικά την Πέμπτη νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 142 άνθρωποι με αναπνευστική ανεπάρκεια, καταλαμβάνοντας περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των κλινών ΜΕΘ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Από την αρχή του έτους που ενέσκηψε η εποχική γρίπη έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 266 άνθρωποι -μόλις 25 νοσηλευθέντες λιγότεροι, σε σύγκριση με τον αριθμό των πανδημικών ασθενών στις ΜΕΘ. 

protothema.gr