Σε επίπεδο-ρεκόρ έχει σκαρφαλώσει ο ισολογισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την αύξηση του δανεισμού προς τις τράπεζες, για την τόνωση της ρευστότητας.

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, ο δανεισμός στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 214 δισ. ευρώ, στα 879 δισ. ευρώ.

Ο ισολογισμός της αυξήθηκε κατά 239 δισ. ευρώ στα 2,73 τρισ. ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ προσέφερε τριετή δάνεια σε 523 τράπεζες, συνολικού ύψους 489 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%. Ο καθαρός νέος δανεισμός υπολογίζεται στα 210 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι τράπεζες σπεύδουν να καταθέσουν αυτά τα χρήματα στην ΕΚΤ, καταδεικνύοντας την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στη διατραπεζική αγορά.

Η έκθεση που έχει η ΕΚΤ στην Ευρωζώνη (άμεση και έμμεση μέσω των ενέχυρων) προκαλεί έντονη ανησυχία, ιδίως σε περίπτωση που έχουμε μία κρατική πτώχευση, ενώ επηρεάζεται και η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εάν ο ισολογισμός της ΕΚΤ αυξηθεί επιπλέον κατά 500 εκατομμύρια έως 1 δισ. ευρώ, τότε το ευρώ θα μπορούσε να διολισθήσει στο 1,10.

Σήμερα, Πέμπτη, το ευρώ υποχώρησε μέχρι τα 1,2859 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο των 15 τελευταίων μηνών.


in.gr