Ορθή και συνετή ήταν η οικονομική διαχείριση στον πρώην «Καποδιστριακό» Δήμο Ρεθύμνου για την περίοδο χρήσεως 2010, σύμφωνα με το πόρισμα που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ορκωτή λογίστρια κυρία Χρυσανθακοπούλου ανέφερε πως από τα οικονομικά στοιχεία προκύπτει ότι ο Δήμος Ρεθύμνου συνέχισε να βαδίζει στη λογική του «νοικοκυρέματος» των οικονομικών του, παρά το γεγονός ότι το 2010 ήταν χρονιά οικονομικής κρίσης, με μειωμένα κρατικά έσοδα. Όπως επεσήμανε, η ίδια ο Δήμος δεν δημιούργησε ζημίες ούτε χρέη, αντιθέτως μείωσε τα έξοδα του κατά 636.000 ευρώ συγκριτικά με το 2009 και μείωσε το λειτουργικό κόστος κατά 580.000 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος Ρεθύμνου διέθεσε το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες προς τους δημότες. Μεγάλο ποσό διατέθηκε, επίσης, για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, το οποίο ανήλθε σε 5.420.000 ευρώ.

Για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής μέριμνας και κοινωνικής πολιτικής διατέθηκε συνολικά το ποσό των 5.428.000 ευρώ. Όπως επισημάνθηκε, τα έξοδα για πολιτιστικές δράσεις ήταν σημαντικά μειωμένα, καθώς το 2010 ανήλθαν στο ποσό των 154.000 ευρώ περίπου, ενώ το 2009 ήταν 333.000 ευρώ.

Ακόμα, για έργα και συντηρήσεις διατέθηκε το ποσό των 3.224.000 ευρώ και για τις Διοικητικές Υπηρεσίες ποσό 2.700.000 ευρώ. Για την Υπηρεσία Πρασίνου δαπανήθηκε ποσό 764.000 ευρώ, για τη Δημοτική Αστυνομία και λοιπά έξοδα ποσό 300.000 ευρώ.

Επίσης, η ορκωτή λογίστρια επεσήμανε ότι το ταμειακό έλλειμμα των 963.000 ευρώ, που αφορά την προηγούμενη δημοτική αρχή και δημοτικούς υπαλλήλους, παραμένει σημαντικό ζήτημα το οποίο δεν έχει διευθετηθεί. Για το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ανέφερε:

«Πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν καμιά ευθύνη και το αντίθετο έχουν εμπλακεί σε μια προσωπική περιπέτεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή εκτός κι αν κινδύνευε το ζήτημα με παραγραφή, που δεν κινδυνεύει γιατί είναι κακουργηματική αυτή η διαδικασία.

Πρέπει αυτό να το ελέγξουμε γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε έξι ανθρώπους καταλογιστέους για 963.000, όταν δεν ξέρουμε ποιος είναι ο τελικός ένοχος.

Η διαδικασία που έγινε στο Εφετείο Κρήτης προ καιρού, που είπε το Δικαστήριο ότι δεν μπορούν να πάνε οι κατηγορούμενοι δια απλής κρίσης αλλά θα βγει βούλευμα, το οποίο είναι προϊόν σημαντικότερης διαβούλευσης μεταξύ των δικαστών και απαιτείται η απόλυτη τεκμηρίωση για κάθε παραπομπή, ενδεχομένως να ξεδιαλύνει η κατάσταση και οι άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση να μην παραπέμπονται με μια ατιμωτική κατηγορία, η οποία μόνο οδύνη και έξοδα τους προσθέτει χωρίς να εξυπηρετείται το συμφέρον του Δήμου. Επιτέλους, ας τα ξεκαθαρίσει αυτά η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να βάζει στον ίδιο ντορβά τους πάντες, για να μην τους ξεφύγει κανείς. Ήταν σωστή η απόφαση του Εφετείου αν και ο Δήμος Ρεθύμνου δεν μπορεί να χειροκροτεί δικαστικές αποφάσεις ούτε να αποδοκιμάζει. Όμως το αντιμετωπίσαμε θετικά. Υπό αυτή την έννοια για το ζήτημα του ελλείμματος δεν μπορούσε να γίνει τίποτα μέχρι τώρα».

Παράλληλα, έγινε αναφορά στο ποσό του 1.938.000 ευρώ που σχετίζεται με τις προγραμματικές συμβάσεις του γραφείου παλιάς πόλης και για το οποίο η κα Χρυσανθακοπούλου τόνισε ότι αυτό είναι ένα ποσό που ο Δήμος ίσως δεν θα καταφέρει να εισπράξει, με αποτέλεσμα αυτές οι απαιτήσεις να είναι εις βάρος του.

Λειτουργία λαϊκών αγορών

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στο Δήμο Ρεθύμνου, τον αριθμό αδειών επαγγελματιών-πωλητών-παραγωγών, τον καθορισμό ειδών πώλησης, τους όρους, τις προϋποθέσεις και το ωράριο λειτουργίας τους. Στο εξής οι θέσεις στην λαϊκή αγορά θα έχουν ως εξής:

Παραγωγοί γης και θάλασσας Ρεθύμνου: Παραγωγοί οπωροκηπευτικών Ρεθύμνου 119 θέσεις, μέλι-βότανα Ρεθύμνου μία θέση, άνθη-φυτά Ρεθύμνου έξι θέσεις, πουλερικά σφαγμένα Ρεθύμνου δύο θέσεις, κουνέλια-πουλερικά νωπά Ρεθύμνου μία θέση, τυροκομικά Ρεθύμνου οκτώ θέσεις.

Παραγωγοί γης και θάλασσας άλλων νομών: Παραγωγοί οπωροκηπευτικών 45 θέσεις, μέλι-βότανα δύο θέσεις, άνθη-φυτά άλλων νομών τρεις θέσεις. Γενικό σύνολο 187 θέσεις.

Επαγγελματίες γης και θάλασσας Ρεθύμνου: Ψάρια Ρεθύμνου δύο θέσεις, τυροκομικά Ρεθύμνου δύο θέσεις,αρτοσκευάσματα Ρεθύμνου πέντε θέσεις, οπωροκηπευτικά Ρεθύμνου δύο θέσεις. Γενικό σύνολο 11 θέσεις.

Επαγγελματικές θέσεις βιομηχανικών ειδών: Έμποροι λευκών ειδών Ρεθύμνου δύο θέσεις, νεωτερισμοί Ρεθύμνου 38 θέσεις, είδη χαρτικών-σακούλες-απορρυπαντικά μία θέση, υποδήματα δερμάτινα-τσάντες-ζώνες επτά θέσεις, είδη χειροτεχνίας-πήλινα είδη μία θέση, είδη κυλικείου μία θέση. Γενικό σύνολο 50 θέσεις.

Οι διαστάσεις της κάθε θέσης θα έχουν ως εξής: παραγωγοί και έμποροι οπωρολαχανικών, τυροκομικών και σφαγμένων πουλερικών πλάτος τρία μέτρα (επί του διαδρόμου), βάθος πέντε μέτρα (από τον διάδρομο). Οι λοιποί: πλάτος έξι μέτρα, βάθος πέντε μέτρα.

Τη θερινή περίοδο οι λαϊκές αγορές θα λειτουργούν από τις 06.00, τη χειμερινή περίοδο από τις 06.30 και θα ολοκληρώνονται στις 14.00 το μεσημέρι.

Εξ άλλου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός αδειών για το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο. Οι νέες άδειες που θα δοθούν θα είναι 70, από 74 που ήταν μέχρι σήμερα.

rethnea.gr – Bαγγέλης Συνολάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook