Ένα μεγάλο έργο που αφορά την αποκατάσταση, ανακαίνιση, αναστύλωση του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα ξεκινά σε δυο μήνες περίπου,  που θα δώσει τη δυνατότητα να παραμείνει "ζωντανή" η οικία για την ιστορία και το κοινό στο πέρασμα του χρόνου.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε δυο χρόνια περίπου και η χρηματοδότηση τους γίνεται εξολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια.

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, Νίκος Παπαδάκης, "το σπίτι του Ελ. Βενιζέλου στη Χαλέπα, έχει σοβαρά στατικά προβλήματα καθώς είναι ένα σπίτι 130 χρόνων και το πέρασμα του χρόνου φαίνεται ήδη επάνω του."

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 3, 5 εκατ. ευρώ και προέρχονται σε ποσοστό 95% από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, το ίδρυμα είχε φροντίσει σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Δυτ. Κρήτης, να υπάρχει μια ώριμη μελέτη για το σύνολο του έργου κι έτσι ήταν δυνατή η χρηματοδότηση του. Το έργο δημοπρατήθηκε πριν από δύο μήνες στην Αθήνα από το υπουργείο Πολιτισμού, κι ελπίζεται πως το σπίτι θα είναι ξανά επισκέψιμο για το κοινό σε δυο χρόνια."

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος, χαρακτήρισε τις εργασίες αυτές στο σπίτι του Εθνάρχη τεράστιας εθνικής, ιστορικής και μνημειακής σημασίας. "Δεν πρόκειται  για την απλή αποκατάσταση ενός σπιτιού, το οποίο θα γίνει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μουσείο χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του, αλλά πρόκειται για ένα έργο που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητας του σπιτιού του Βενιζέλου, που θα ωφελήσει σημαντικά τον τουρισμό των Χανίων αλλά και της Κρήτης ολόκληρης."