Στα τέλη Σεπτεμβρίου το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας έφθασε στο 8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το κρατικό στατιστικό Ινστιτούτο Ine, από 8,8% τον Ιούνιο. Τα ποσοστά αυτά απέχουν αρκετά από τις απαιτήσεις της τρόικας, που μιλά για έλλειμμα 5,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011. Από την πλευρά της η πορτογαλική κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική επιμένοντας ότι στο τέλος του δωδεκάμηνου το έλλειμμα θα συρρικνωθεί «περίπου στο 4%».

Σύμφωνα με το Ine «το γ\’ τρίμηνο αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα, την ώρα που μειώθηκαν οι δαπάνες των δημόσιων οργανισμών».

Με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που δανειοδοτεί τη Λισαβόνα με συνολικά 78 δισ. ευρώ έχει πάντως συμφωνηθεί την 31η Δεκεμβρίου 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβεί το 5,9% του ΑΕΠ, το 2012 στο 4,5% και το 2013 στο 3%.

Η κυβέρνηση στη Λισαβόνα για να τιθασεύσει το έλλειμμα υποχρεώνει τις εμπορικές τράπεζες να αναφέρουν στο δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης το σύνολο των διαθεσίμων τους για συνταξιοδοτικούς σκοπούς, που μετατρέπονται με τον τρόπο αυτό σε Στοιχεία Ενεργητικού της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και συρρικνώνοντας το δικό της έλλειμμα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook