Ο ένας Γερμανός στους δύο δηλώνει αισιόδοξος ενόψει του 2012, παρά την κρίση που πλήττει την ευρωζώνη και τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Allensbach.

Στο ερώτημα «αντιμετωπίζετε με ελπίδα ή με φόβο το νέο έτος;», το 49% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα απάντησε ότι νοιώθει αισιοδοξία, έναντι ενός 17% που εξέφρασε απαισιοδοξία και ενός 26% που εξέφρασε σκεπτικισμό.

Αν και το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι είναι αρκετά πιο χαμηλό απ\’ ό,τι το 2010 (56%) το αποτέλεσμα αυτό είναι αρκετά σπάνιο στις τελευταίες έρευνες του Ινστιτούτου Allensbach: από το 2000, μόλις στις τέσσερις χρονιές από τις 12 το ποσοστό όσων δήλωναν αισιόδοξοι ξεπέρασε εκείνο όσων δήλωναν απαισιόδοξοι ή εξέφραζαν σκεπτικισμό.

Είναι οι νεότεροι πολίτες (16-29 ετών) που είναι στην πλειοψηφία τους αισιόδοξοι, με το 72% να εκφράζει «ελπίδα» και μόλις το 7% «ανησυχία», ενώ οι ερωτηθέντες από 60 ετών που εξέφρασαν αισιοδοξία για το 2012 δεν ξεπέρασαν το 35%, ενώ αντίθετα απαισιοδοξία εξέφρασε ένα 24% και σκεπτικισμό το 32%.

Όσοι παίρνουν μισθούς που υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ μηνιαία εκφράζουν επίσης σε μεγαλύτερο ποσοστό αισιοδοξία έναντι όσων λαμβάνουν λιγότερα από 1.750 ευρώ (55% έναντι 42% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ινστιτούτο Allensbach πραγματοποιεί αυτή την έρευνα από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ) το 1949. Φέτος η έρευνα είχε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.828 άτομα 16 ετών και πάνω και διεξήχθη από την 3η ως την 15η Δεκεμβρίου.

«Η διάθεση [των Γερμανών] στα τέλη του έτους υπήρξε στο παρελθόν ένας αξιόπιστος δείκτης του [οικονομικού] κλίματος για το ακόλουθο έτος», ανέφερε το Ινστιτούτο Allensbach.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook