Χάος με την αύξηση του ΦΠΑ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη…Γαλλία.

Η γαλλική κυβέρνηση αναγκάστηκε σήμερα να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις για το ύψος του ΦΠΑ, που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου σε ορισμένα τρόφιμα, όπως στις πίτσες, τις κις λορέν και τα χάμπουργκερ, καθώς οι καταναλωτές εξοργίστηκαν έχοντας την εντύπωση πως οι τιμές θα αυξηθούν και για είδη καθημερινής ανάγκης, όπως το ψωμί.

Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τον ΦΠΑ που ισχύει για τα εστιατόρια, ορισμένα τρόφιμα, την ενέργεια και τις οικιακές επισκευές από το 5,5% στο 7%, στα πλαίσια των μέτρων για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος μέχρι το 2016. Όμως οι νέοι κανονισμοί προκάλεσαν σύγχυση στους καταναλωτές, που φοβούνται ότι σε μια εποχή υψηλής ανεργίας, καλπάζοντος πληθωρισμού και περιορισμένης αγοραστικής δύναμης, η αύξηση των φόρων θα επηρεάσει και είδη πρώτης ανάγκης, όπως τις μπαγκέτες ή τα γλυκά.

\”Όσον αφορά στα τρόφιμα, η αύξηση του ΦΠΑ θα εφαρμοστεί μόνο σε όσα προορίζονται για άμεση κατανάλωση\”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν μετά τις ανησυχίες που εξέφρασαν ιδίως οι αρτοποιοί, οι οποίοι θα πρέπει στο εξής να τιμολογούν τα προϊόντα τους με τρεις διαφορετικούς ΦΠΑ. Εκτός από τους ΦΠΑ του 5,5% και του 7%, στις σοκολάτες και τα άλλα συσκευασμένα γλυκά θα ισχύει ΦΠΑ 19,6%.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι στις μπαγκέτες, τα κρουασάν, το ψωμί με γέμιση σοκολάτας και σε άλλα γλυκά θα εξακολουθήσει να ισχύει ΦΠΑ 5,5% ενώ στα σάντουιτς, τις πίτσες, τις κις λορέν και άλλα τρόφιμα, που ζεσταίνονται στο κατάστημα, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 7%.

Φαίνεται πάντως ότι η διευκρίνιση δεν έλυσε όλες τις απορίες. Έτσι, ένας φούρναρης διερωτήθηκε αν θα πρέπει να χρεώνει διαφορετικές τιμές στους πελάτες, που αγοράζουν κρύα πίτσα και την ζεσταίνουν στο σπίτι τους…

(newsit)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook