Καύσιμα με κουπόνι θα προμηθεύονται οι καταναλωτές στην Ελλάδα αν ισχύσει από τις 15 Ιανουαρίου το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν που είναι ο προμηθευτής κατά 70% της χώρας μας σε υγρά καύσιμα, και με πίστωση.

Τα παραπάνω είπε στο Flashnews.gr ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών και Εμπόρων Υγρών Καυσίμων κ. Βαγγέλης Κώτσος σημειώνοντας παράλληλα πως τα αποθέματα της χώρας μας δεν επαρκούν για περισσότερους από 2-3 μήνες γεγονός το οποίο θα φέρει μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση.

Αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων ο κ. Κώτσος λέει πως από τις 23 του Δεκέμβρη έχουν πάρει τον ανήφορο, καθώς καταγράφεται μια αύξηση της τάξεως των 3-3,5 λεπτά στη χονδρική που μεταφέρεται στον καταναλωτή.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών και Εμπόρων Υγρών Καυσίμων πως η μείωση στην κατανάλωση η οποία έχει καταγραφή τα δύο τελευταία χρόνια έχει φθάσει το 60%, ενώ αντίστοιχη είναι η αύξηση στις τιμές.

Συγκεκριμένα στις βενζίνες η μείωση φθάνει το 60% περίπου, στο πετρέλαιο κίνησης αγγίζει το 65%, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης φθάνει ακόμα και το 70%.

Οι προβλέψεις δε για το 2012 σύμφωνα με τον κ. Κώτσο δεν είναι και οι καλύτερες τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον πρατηριούχο, καθώς για τον τελευταίο \”πέρα από τα 1500 πρατήρια που έχουν κλείσει, πανελλαδικά, αλλά 2500 υπολειτουργούν, είτε έχοντας μόνο ορισμένα καύσιμα είτε ανοίγοντας μόνο κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποια από αυτά τα καταστήματα να κλείσουν, ως συνέπεια της πολιτικής των εταιρειών και της κυβέρνησης που θέλουν ανοιχτά 5.000 από τα 8.000 που ήταν λειτουργούσαν μέχρι πριν από δυο χρόνια.\”

Τέλος για τις τιμές οπ κ. Κώτσος προβλέπει πως από το 2012 τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα καθώς η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης θα επιφέρει ένα ακόμη χτύπημα, αφού, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα φθάσει το 1,5 ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον καταναλωτή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook