Ένα ακόμη σκάνδαλο στον αγροτικό χώρο, που σχετίζεται με τις επιδοτήσεις ελαιολάδου, καταγγέλλεται στις εισαγγελικές Αρχές. Και μάλιστα, η καταγγελία στρέφεται εναντίον συνεταιριστικών οργανώσεων που διαχειρίστηκαν τις επιδοτήσεις αυτές και ειδικότερα εναντίον της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου!

Τα στοιχεία της υπόθεσης έχουν κατατεθεί ήδη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ιωάννη Καπελέρη, ενώ παράλληλα έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου και Ρεθύμνου και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κρήτης. Μάλιστα ο καταγγέλλων, που είναι ανώνυμος, αναφέρει στη γραπτή καταγγελία που έκανε ότι, για την \”κομπίνα\” αυτή, είχε αρχίσει έρευνες το ΣΔΟΕ, που όμως για διάφορους λόγους δεν προχώρησαν. Ο καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι παρενέβησαν και τις σταμάτησαν…

Διπλή παρανομία

Μάλιστα, στην αρχή της καταγγελίας, ο καταγγέλλων αναφέρεται στο έτος 2005, που «για διάφορους λόγους είχε υπάρξει μεγάλο αδιάθετο εθνικό απόθεμα στην επιδότηση ελαιολάδου. Έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη κομπίνα», σύμφωνα πάντα με την έγγραφη καταγγελία, «από διάφορες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπως αυτή του Ρεθύμνου, η οποία κάλεσε επιλεκτικά διάφορους παραγωγούς της εμπιστοσύνης της να κάνουν συμπληρωματικές δηλώσεις λαδιού με υπέρογκες ποσότητες, οι οποίες δεν είχαν ποτέ παραχθεί.

Όταν πιστώθηκαν οι λογαριασμοί με τα υπέρογκα ποσά από την παράνομη επιδότηση, κάλεσαν τους δικαιούχους να τους επιστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων και τους άφηναν μόνο ένα μικρό ποσό, με τη δικαιολογία ότι τα χρήματα θα έμπαιναν στο ταμείο της ΕΑΣΡ για ενίσχυσή της. Στην πραγματικότητα, όμως, τα χρήματα μπήκαν στις τσέπες ολίγων επιτηδείων και το ποσό είναι αρκετά υπέρογκο – είναι κάποια εκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία.

«Χρυσή τομή»

Αμέσως παρακάτω ο καταγγέλλων αναφέρεται στη «χρυσή τομή», όπως τη χαρακτηρίζει, ότι «η κομπίνα αυτή τελικά αποκαλύφθηκε και ξεκίνησε έρευνα από τον κ. Λαντζουράκη του ΣΔΟΕ Ηρακλείου. Έπεσαν όμως πάνω του λιτοί και δεμένοι για να σταματήσει την έρευνα. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να γίνει, γιατί η έρευνα είχε προχωρήσει. Έτσι βρέθηκε η \”χρυσή τομή\” ώστε να οδηγηθεί η υπόθεση σε ατιμωρησία των απατεώνων»…

Ο ίδιος αναφέρει παρακάτω ότι, αντί να γίνει μια ενιαία δικογραφία για τον κ. Μπιρλιράκη (πρόεδρος) και τους άλλους που «εμπλέκονται» κατά τον καταγγέλλοντα… «γίνεται για κάθε παραγωγό ξεχωριστή δικογραφία, που τα ποσά είναι μικρά και είναι πλημμέλημα» και μετά από τόσα χρόνια υπάρχει παραγραφή.
«Σας ενημερώνω για όλα τα παραπάνω», καταλήγει, «γιατί είμαι ένας πολίτης που δεν αντέχω να βλέπω τη σημερινή εποχή να πεινούνε ορισμένοι και άλλοι να έχουν καταχραστεί εκατομμύρια και να κυκλοφορούνε ατιμώρητοι και να παριστάνουν τους σπουδαίους με κλεμμένα χρήματα»…

Η αλήθεια

Ασφαλώς και η \”Ν.Κ.\” δεν υιοθετεί καμία από τις παραπάνω καταγγελίες. Ωστόσο, φέρνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτά, καθώς πολλά ακούγονται κατά καιρούς για την αμαρτωλή περίοδο των \”πανωγραψιμάτων\” στο ελαιόλαδο, αλλά και τις κομπίνες στο χώρο των αγροτικών επιδοτήσεων, πριν αλλάξει ο κανονισμός και θεσμοθετηθεί η πλήρης αποδέσμευση των παραγόμενων ποσοτήτων των αγροτικών προϊόντων από την καταβολή των επιδοτήσεων.

Μάλιστα, ιδιαίτερα τη χρονιά του 2005, τα \”πανωγραψίματα\” στο ελαιόλαδο ήταν πολύ μεγάλα σε ολόκληρη τη χώρα, ακριβώς επειδή από το 2006 θα άλλαζε ο κανονισμός και δε θα υπήρχε δυνατότητα σε επιτήδειους να \”πανωγράψουν\” και να πάρουν επιδοτήσεις για ποσότητες προϊόντων που δεν είχαν παράγει.

Η \”Ν.Κ.\” εκφράζει την πεποίθηση να συνεχιστεί η έρευνα των εισαγγελικών Αρχών και να τιμωρηθούν οι ένοχοι της σοβαρής αυτής υπόθεσης.

εφημερίδα \”Νέα Κρήτη\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook