Πτώση του ευρώ και ανατίμηση του δολαρίου, πτώση του χρυσού, επιλεγμένες μετοχές εταιρειών με δυνατούς ισολογισμούς, ενίσχυση των ομολόγων στην ευρωζώνη είναι μεταξύ άλλων οι προβλέψεις διεθνών οίκων για το 2012.

Κι όπως θα δούμε από τις αναλύσεις τους που δημοσιεύει το protothema.gr, αν το 2011 ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, το 2012 δεν θα είναι καταστροφικό για το ευρώ, αν και όλοι προβλέπουν ανατίμηση του δολαρίου έως το 1,15.

Το protothema.gr συγκέντρωσε τις κυριότερες αναλύσεις για το 2012 (από τους οίκους HSBC – DEUTSCHE Bank – SYZ management) , ενώ τέλος αναφέρουμε και ορισμένες επιλογές από το πολύπαθο ελληνικό χρηματιστήριο.

Για παράδειγμα, η HSBC προτείνει μετοχές με ισχυρά μεγέθη και ισολογισμούς, ενώ σ’ αυτό το θέμα συμφωνεί και η Deutsche Bank – η οποία προβλέπει ότι εισερχόμαστε σε μια εποχή μετά το δολάριο. Ενδιαφέρουσα είναι η πρόβλεψη για πτώση του χρυσού μετά από 10 συνεχόμενες ανοδικές χρονιές ( από την εταιρεία Syz Management ).

*** Οι συστάσεις των ξένων οίκων – όπως και η δική μας για τις ελληνικές μετοχές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά μετοχών

** Ένας γενικός κανόνας για την πορεία δολαρίου – ευρώ είναι ότι κάτω το ευρώ, κάτω τα χρηματιστήρια. Πάνω το ευρώ, πάνω τα χρηματιστήρια.

Αναλυτικά, οι εκθέσεις έχουν ως εξής :

ΗSBC : «Όμηροι» της πολιτικής οι αγορές
Επιλέγει την Cosco Pasific – Rio Tinto – Τotal

«Οι μετοχικές αγορές θα είναι «όμηροι» των πολιτικών αποφάσεων το 2012», σύμφωνα με την αγλλική τράπεζα HSBC και θα κινούνται μεταξύ ελπίδας και απογοήτευσης. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας είναι ότι, η ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα σημαίνει ότι, τόσο τα ανοδικά ρίσκα, όσο και τα καθοδικά θα είναι μεγάλα. Η Τράπεζα σε μετοχικό επίπεδο ξεχωρίζει τις εταιρείες ως εξής :

1) ανθεκτικότητα στην κερδοφορία 2) δομική ανάπτυξη 3) δυνατό ισολογισμό και 4) «ανωμαλίες» στις τιμές. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά η τράπεζα ξεχώρισε τις εξής εταιρείες :

Για την ανθεκτικότητα κερδοφορίας : τις εταιρείες Belle ( Κίνα- υποδήματα ), την Cosco Pasific ( Κίνα – Λιμάνια ), την Rolls – Royce ( Αγγλία- Άμυνα-διαστημική ), την Walmex ( Mεξικό – λιανική ). Για την δομική ανάπτυξη ξεχώρισε τις εταιρείες Brasil Foods ( Βραζιλία τρόφιμα ), την Saipem ( Ιταλία – Ενέργεια ) και την Ελβετική εταιρεία Richemont . Για τον ισχυρό ισολογισμό ξεχώρισε τις εταιρείες Morrison ( λιανική – Αγγλία ) και την Rio Tinto ( ορυχεία ). Για τις ανωμαλίες στις τιμές ξεχώρισε τις εταιρείες : την AU Optronics ( Τεχνολογία – Ταϊβαν ) και Τotal ( Γαλλία- Ενέργεια )

DEUTSCHE BANK : Εισερχόμαστε στην εποχή μετά το δολάριο ; – Αποδόσεις στις μετοχές που θα επιλεγούν με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη

Σε δέκα χρόνια το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα κατά 15% θα είναι το ντόπιο γουάν, σύμφωνα με την Deutsche Bank – η οποία προβλέπει ότι, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στην αμερικανική οικονομία μέχρι το καλοκαίρι τότε δύσκολα θα επανεκλεγεί ο Ομπάμα. Η πρόβλεψη της Γερμανικής Τράπεζας η οποία είχε γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις καθώς ανακοινώθηκαν συναλλαγματικές συμφωνίες μεταξύ Ιαπωνίας – Κίνας και Ινδίας – Ιαπωνίας. Παράλληλα, η Γερμανική Τράπεζα θεωρεί ότι η συνεχιζόμενη κρίση έχει θέσει υπό αμφιβολία πολλά θεμελιώδη μεγέθη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος με την συζήτηση να στρέφεται αν το δολάριο θα αντικατασταθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Για τις μετοχές, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι όποιες επιλεγούν με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη τότε αυτές θα δώσουν σημαντικές αποδόσεις.
SYZ ASSET- MANAGEMENT :

Πτώση του χρυσού το 2012 ( μετά από 10 συνεχόμενες χρονιές ) προβλέπει η SYZ ASSET MANAGEMENT και ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ έως το 1,15. Συγκεκριμένα, η εταιρεία προβλέπει ότι η ισοτιμία Ευρώ – Ελβετικού φράγκου θα κινηθεί μεταξύ 1,20 – 1,25. Ενδιαφέρουσα είναι η πρόβλεψη για υπεραπόδοση των κυβερνητικών ομολόγων της Ευρωζώνης έναντι των υπόλοιπων προϊόντων σταθερού εισοδήματος. Η εταιρεία διαβλέπει επίσης ότι, η Κίνα θα «συναχωθεί» από πλευράς ανάπτυξης με αποτέλεσμα να «κρυολογήσει» η Αυστραλία. Υπό πίεση τέλος θα βρεθούν τα ιαπωνικά ομόλογα.

Ελληνικό χρηματιστήριο : Εν αναμονή – επιλεγμένες μετοχές

Μετά την καταστροφική χρονιά του 2011, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν καταγράψει πτώση έως 90%, οι επιλογές των επενδυτών είναι λίγες, δεδομένου ότι, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων που αφορούν, κυρίως, για τις τραπεζικές μετοχές. Με εξαίρεση τις κυπριακές τραπεζικές μετοχές- μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το οικόπεδο 12- οι υπόλοιπες τράπεζες είναι δέσμιες και αναμένουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η Alpha Bank και η Eurobank αναμένουν την έγκριση της Επιτροπής ανταγωνισμού για την συγχώνευση των δυο μετοχών και μια θετική έκβαση εντός του Ιανουαρίου, πιθανότατα να δώσει ευκαιρίες για trading εν όψει της αύξησης κεφαλαίου. Γενικότερα, όμως, όπως συνέβη και στο παρελθόν επειδή οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μεγάλες, θα αναδειχθούν ευκαιρίες για trading κατά τις αυξήσεις. Όμως, η συγχώνευση εξαρτάται αποκλειστικά από την εξέλιξη του PSI. Tις ίδιες ευκαιρίες για trading θα δώσουν και οι κυπριακές τραπεζικές μετοχές, τόσο για την Τράπεζα Κύπρου όσο και για την Marfin Popular.

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Σε ότι αφορά τώρα τις υπόλοιπες μετοχές οι επιλογές από τον εικοσάρη δεν είναι πολλές. Ποιες εταιρείες βρίσκονται στο επίκεντρο ; Ο όμιλος της Folli- Follie συνεχίζει την κερδοφορία μέσω της επέκτασης στην Κίνα και της καλής πορείας των ΚΑΕ. Από τον κλάδο της λιανικής θετικά συνεχίζει σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η εταιρεία της Jumbo – η οποία θα αναδειχθεί σε επιλογή εφόσον ξεκαθαρίσει το δημοσιονομικό. Μέσα στο 2011, όμως, εξελίξεις θα σημειωθούν στο χώρο των διυλιστηρίων, εξ ου και η θετική απόδοση με την οποία κλείνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μια ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα φέρει στο επίκεντρο την εταιρεία.

Σταθερή σε επίπεδο αποτελεσμάτων παραμένει η Motor Oil. Επιπρόσθετα, οι πρόσφατες ανακοινώσεις την Κύπρο, αλλά και μια ενδεχόμενη εξέλιξη στα ελληνικά κοιτάσματα θα έφερνε σημαντικές αλλαγές στις πετρελαϊκές, αλλά και σ όλη την οικονομία.

Εν όψει της επέκτασης των VLTS, και της στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει και ο ΟΠΑΠ. Από τον χώρο της ενέργειας, οι χαμηλές αποτιμήσεις και οι πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων θα προσελκύσουν κεφάλαια στην ΔΕΗ και σε Μυτιληναίο. Μια θετική εξέλιξη, όμως, στα δημοσιονομικά δεν αποκλείεται να φέρει στο προσκήνιο και μετοχές, όπως την Βιοχάλκο- η οποία παρά τα πλήγματα στην βιομηχανία με φόρους παραμένει σταθερή μετοχικά. Από τον 40άρη δείκτη, οι μετοχές της ΕΧΑΕ, της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ, της Ιντραλοτ συγκεντρώνουν τα φώτα, ενώ και η ΕΥΔΑΠ αναλόγως των εξελίξεων θα έλθει στο κέντρο του ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook