Υπάρχουν πολλές ζωές στο περιθώριο, πολλοί «αόρατοι» άνθρωποι ανάμεσά μας, αφού η πολιτεία κλείνει τα μάτια να μη βλέπει τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

Άνθρωποι ανασφάλιστοι, κυρίως μετανάστες, και άρα αποκλεισμένοι από το ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό βέβαια για τους ίδιους αλλά και για τη δημόσια υγεία.
Το ευτύχημα είναι ότι στο Ρέθυμνο από το 2008 υπάρχει μια δομή στην οποία μπορούν να απευθύνονται για να έχουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα δωρεάν. Μια δομή που λειτουργεί χάρη στην ευαισθητοποίηση γιατρών, νοσηλευτών, φαρμακοποιών, εργαζόμενων των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν περάσει την πόρτα του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Συνολικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ιατρείου, 3531 επισκέψεις έχουν δεχθεί οι γιατροί που βρίσκονται στο ιατρείο κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ παρακολουθούνται σταθερά 1121 ασθενείς ενήλικες και παιδιά.

Έγκυες, άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, καρδιοπάθειες, υπέρταση κ.ά., παιδιά που χρειάζονται εμβόλια, άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό ή φοβούνται να προσεγγίσουν τα δημόσια νοσοκομεία λόγω του ότι δεν έχουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα, απευθύνονται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο λειτουργεί Παθολογικό, Παιδιατρικό, Γυναικολογικό ιατρείο, Οδοντιατρείο και φαρμακείο.

Η προσέλευση μάλιστα αυξήθηκε σχεδόν κατά 100% το 2010 σε σχέση με το 2009, κάτι που αποδεικνύει πως το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει ασφάλεια εμφανίζει μεγάλη αυξητική τάση και λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος όγκος ασθενών.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Συνολικά 1000 εμβόλια έγιναν πέρυσι σε παιδιά, το 20% των ασθενών που επισκέφθηκαν το παθολογικό ιατρείο έχει χρόνια προβλήματα υγείας, υπέρταση, καρδιοπάθειες, παρακολουθούνται 126 γυναίκες από τους γυναικολόγους, ενώ το οδοντιατρείο σε 4 μόνο μήνες λειτουργίας έχει δεχθεί 61 επισκέψεις.

Πώς οδηγήθηκαν οι άνθρωποι που έστησαν το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη δημιουργία του;

Παθολογικό Ιατρείο

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που παρακολουθούνται είναι 35 έτη. Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή σε σχέση με την εθνικότητα οι ασθενείς από το Αφγανιστάν (17%) είναι νεότεροι με μέσο όρο ηλικίας τα 24 έτη ενώ οι ασθενείς από τη Βουλγαρία (37%) και Αλβανία (20%) μεγαλύτεροι, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη.
Όσον αφορά στην κατανομή φύλου, οι Αφγανοί είναι όλοι άντρες (100%) ενώ οι Βούλγαροι κυρίως γυναίκες (70%) και οι Αλβανοί γυναίκες (78%).
Σε σχέση με τον χρόνο παραμονής στην Ελλάδα είναι περίπου 4,2 έτη. Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τους Αλβανούς (5,2 έτη), τους Βούλγαρους (3,8 έτη) και μικρότερος για τους Αφγανούς-Πακιστανούς (1,37 έτη).

Τα παραπάνω στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη σύνθεση του πληθυσμού των μεταναστών χωρίς έγγραφα που ζουν στο Ρέθυμνο.
Από τους 1976 ασθενείς που εξετάστηκαν, παραπέμφθηκαν σε εξειδικευμένη εκτίμηση οι 159 (8%), για εργαστηριακό έλεγχο οι 163 (8%), και για ακτινολογικό/υπερηχογραφικό έλεγχο οι 110 (6%).

Από τις επισκέψεις, το 20% αφορούν σε χρόνιες παθήσεις όπως ΣΔ, Υπέρταση, Καρδιοπάθειες, ασθενείς με σοβαρότατα προβλήματα Υγείας που δεν είχαν δει γιατρό είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας είτε λόγω φόβου να προσεγγίσουν το Σύστημα Υγείας και δεν ελάμβαναν θεραπευτική αγωγή. Το 29% προσέρχεται για την προμήθεια των φαρμάκων τους και το 32% έρχεται για την αντιμετώπιση εκτάκτων προβλημάτων όπως δερματίτιδες, ορθοπεδικά προβλήματα

Παιδιατρικό ιατρείο

Μετά από δυόμισι περίπου χρόνια λειτουργίας του ιατρείου έχουμε δεχτεί 1105 επισκέψεις, ενώ ο αριθμός των παιδιών που παρακολουθούνται σε σταθερή βάση και εμβολιάζονται είναι 305. Ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που εξετάζονται είναι 4,2 έτη

Από αυτά τα παιδιά τα 110 δηλαδή το ένα τρίτο έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος όρος παραμονής των γονιών τους στη χώρα μας είναι 4 έτη.

Η πλειοψηφία των παιδιών ανήκει σε βρεφικές ηλικίες από 0 έως 9 μηνών σε ποσοστό 27% και ακολουθούν οι ηλικίες 1-3 & 3-6 ετών με ποσοστό 18% αντίστοιχα. Από αυτά το 30% είναι από Βουλγαρία, το 30% από Αλβανία, το 8% από Ελλάδα, το 6% από Ρουμανία, το 8% από Συρία ενώ ένα 8% προέρχεται από άλλες χώρες.

Από τις 1105 επισκέψεις παιδιών που έχουμε δεχτεί η κυριότερη αιτία είναι ο εμβολιασμός, με ποσοστό 73%, έκτακτα προβλήματα όπως λοιμώξεις, ορθοπεδικά κλπ το 14%, η τακτική παρακολούθηση ανάπτυξης 10% και η έκδοση πιστοποιητικού υγείας 3%.

Ο εμβολιασμός, αποτελεί τη σημαντικότερη παροχή από το ιατρείο, καθώς αυτά τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα εμβολιασμού από το δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα να είναι είτε ατελώς εμβολιασμένα, είτε εντελώς ανεμβολίαστα. Το κόστος πλήρους εμβολιασμού αυτών των παιδιών από το Ιατρείο για το έτος 2009 ήταν 19.389€ και το 2010 ήταν 38.858€. Το 2010 έγιναν περίπου 1000 εμβόλια.
Από τα παιδιά που εξετάστηκαν παραπέμφθηκαν στο Νοσοκομείο μόλις το 1,6% , για εργαστηριακό έλεγχο το 1,6%, ενώ σε ειδικό το 3%.

Γυναικολογικό Ιατρείο

Υπάρχει μεγάλη προσέλευση γυναικών τόσο για χρόνια όσο και για έκτακτα προβλήματα υγείας καθώς και για παρακολούθηση εγκυμοσύνης. Έχουμε δεχτεί στο Γυναικολογικό ιατρείο τους 15 μήνες λειτουργίας του 386 επισκέψεις ενώ παρακολουθούνται 126 γυναίκες.

Οι αιτίες προσέλευσης ήταν 30% εγκυμοσύνη, 30% γυναικολογικά προβλήματα κυρίως κολπίτιδες. Πάρθηκαν 40 κολπικά επιχρίσματα, τοποθετήθηκαν 2 σπιράλ αντισύλληψης και δόθηκαν φαρμακευτική αγωγή σε έγκυες και οξέα περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε 34 γυναίκες (8%) έγινε προληπτικά λήψη τεστ Παπανικολάου και σε 19 μαστογραφία (5%).
Από τις γυναίκες που εξετάστηκαν το 57% προέρχονταν από τη Βουλγαρία και το 17% από την Αλβανία ενώ υπήρχαν και 3% Ελληνίδες ανασφάλιστες

Οδοντιατρείο

Το Οδοντιατρείο άρχισε να λειτουργεί περίπου 4 μήνες και ήδη έχει παρουσιάσει τεράστιο έργο. Έχει δεχτεί 61 επισκέψεις (49 ενήλικες και 12 παιδιά). Έχουν πραγματοποιηθεί 18 εμφράξεις, 11 εξαγωγές και έγιναν 23 ενδοδοντικές θεραπείες. Όσον αφορά στις αιτίες προσέλευσης το 36% αφορούσε οξέα οδοντιατρικά περιστατικά όπως περιοδοντικά αποστήματα, το 15% τερηδόνα, και το 8% προληπτική φθορίωση και υγιεινή των δοντιών.

Συμπεράσματα

1. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχεται ολοένα και μεγαλύτερο όγκο ασθενών με αποτέλεσμα η προσέλευση να έχει αυξηθεί το 2010 σχεδόν κατά 100% σε σχέση με το 2009. Η αύξησης αυτή οφείλεται αφενός στη σταθερότητα και αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών και αφετέρου στην ανάπτυξη και άλλων λειτουργιών όπως το γυναικολογικό τμήμα και το
οδοντιατρείο.

2. Το κόστος λειτουργίας αυξάνεται παράλληλα (μόνο το κόστος των εμβολίων έφτασε για το 2010 τα 38.000 ευρώ) με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η σταθερή επιχορήγηση προκειμένου να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο η παρεχόμενη φροντίδα.

3. Το πρόβλημα του πολίτη που δεν έχει ασφάλεια αναδεικνύεται περίτρανα από τα νέα στατιστικά στοιχεία από τη λειτουργία του Ιατρείου.

4. Οι δύσκολοι καιροί που περνάμε φέρνουν όλο και περισσότερο κόσμο στη θέση του ανασφάλιστου συμπολίτη μας που έχει ανάγκη όχι μόνο την αλληλεγγύη μας αλλά και σταθερούς θεσμούς που θα λύσουν στη βάση του το πρόβλημα της φροντίδας υγείας αυτών των ανθρώπων.

Η λειτουργία του Ιατρείου

Το Ιατρείο λειτουργεί στην οδό Καστρινογιαννάκη 12 στην παλιά Πόλη του Ρεθύμνου ως εξής:

  •  Δευτέρα 6-9 το απόγευμα γίνεται το Παθολογικό Ιατρείο και λειτουργεί ταυτόχρονα Φαρμακείο όπου δίνονται δωρεάν φάρμακα για έκτακτα και για χρόνια περιστατικά όπως επίσης και εμβόλια. Τα φάρμακα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλοφορία φαρμάκων.
  •  Την Πέμπτη το πρωί 10-12 γίνεται προληπτικό Γυναικολογικό Ιατρείο όπου γίνεται:
  •  Δωρεάν παρακολούθηση εγκύων
  •  Έκτακτα γυναικολογικά περιστατικά

 Πρόληψη καρκίνου τραχήλου της μήτρας και μαστού (με τεστ ΠΑΠ και μαστογραφία)
Υπάρχει συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών γιατρών ιδιωτών και μη από την πόλη οι οποίοι στηρίζουν το ιατρείο προσφέροντας δωρεάν:

  •  Πραγματοποίηση μαστογραφιών
  • Εξέταση των τεστ Παπ
  •  Εργαστηριακό έλεγχο κολπικών επιχρισμάτων
  •  Εργαστηριακό έλεγχο εγκυμοσύνης
  •  Υπερηχογραφική παρακολούθηση εγκύων

Τετάρτη 6-9 το απόγευμα γίνεται το Παιδιατρικό Ιατρείο όπου παρακολουθούνται και εμβολιάζονται παιδιά αλλά και εξυπηρετούνται έκτακτα περιστατικά. Η προμήθεια των εμβολίων γίνεται με την αγορά τους και αποτελεί το βασικότερο έξοδο του Ιατρείου. Την ίδια ώρα λειτουργεί το Οδοντιατρικό Ιατρείο, όπου εξυπηρετούνται έκτακτα οδοντιατρικά περιστατικά (εμφράξεις, απονευρώσεις, εξαγωγές), γίνεται προληπτικό παιδιατρικό Οδοντιατρείο και φθορίωση των δοντιών των παιδιών.

Το διοικητικό κομμάτι, το οποίο καλύπτουν εθελοντές εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου, είναι πολύ σημαντικό για τη στήριξη της λειτουργία του Ιατρείου. Όλοι οι ασθενείς καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Access, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούνται σωστά και με συνέπεια χρόνια περιστατικά και να έχουμε σημαντικά στατιστικά στοιχεία.

Η λειτουργία του Ιατρείου υποστηρίζεται από ένα μεγάλο δίκτυο ειδικών γιατρών ιδιωτών και μη, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα να έχουμε εξειδικευμένες εκτιμήσεις, εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο όπου χρειάζεται. Παράλληλα, σημαντική είναι η υποστήριξη του Νοσοκομείου στο έργο του Ιατρείου, που παρέχει τη δυνατότητα για ένα δωρεάν ραντεβού εξετάσεων καθημερινά. Όπως λένε οι εθελοντές του Ιατρείου, «ο τρόπος που όλη η πόλη έχει αγκαλιάσει το Ιατρείο είναι συγκινητικός και μας κάνει να ελπίζουμε ότι θα στηρίξει και στο μέλλον τη λειτουργία μας».

goodnet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook