Και πάλι φέτος με το πρώτο ποδαρικό θα σπάσουμε το ρόδι στη είσοδο του σπιτιού! Ένα έθιμο που το ακολουθούν πολλά μέρη της Ελλάδας. Το ρόδι συμβολίζει την τύχη, τη γονιμότητα, την ευημερία, την αφθονία και την αιωνιότητα. Όσοι σπόροι σκορπίσουν τόσα θα είναι και τα αγαθά που θα γεμίσουν τη νέα χρονιά το σπίτι.

Πέρα από σύμβολο όμως είναι και μια πάρα πολύ θρεπτική τροφή. Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, 3 φορές περισσότερες από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Περιέχει φυτικές ίνες, είναι πλούσιο σε σάκχαρα για έμμεση ενέργεια και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο χυμός του ροδιού μπορεί να επιβραδύνει τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού λόγω του ελαγικού οξέος που περιέχει. Προστατεύει το κυκλοφορικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και μειώνει την κακή χοληστερόλη. Φαίνεται επίσης να έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του ροδιού σε νάτριο και της υψηλής σε κάλιο, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε υπερτασικούς ασθενείς.

Μπορείτε να στύψετε τα ρόδια στον αποχυμωτή όπως τα πορτοκάλια και να πάρετε τον υπέροχο χυμό τους ή να τα καθαρίσετε με υπομονή και να προσθέσετε τα σπόρους του στα δημητριακά σας, στο γιαούρτι, στις σαλάτες ή και να το κάνετε λικέρ μαζί με κανέλα που θα είναι ένα όμορφο δώρο να το χαρίσετε τώρα στις γιορτές. Τους σπόρους μπορείτε να τους βάλετε στη κατάψυξη και να έχετε έτσι όλο το χρόνο τις πολύτιμες ουσίες του.

Είναι τόσο αξιοθαύμαστες οι ιδιότητες του ροδιού που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ η καλλιέργεια του κυρίως στη βόρειο Ελλάδα και στις περιοχές της Δράμας. Ίσως να αποτελεί και μια ενδιαφέρουσα ιδέα εναλλακτικής καλλιέργειας στους δύσκολους οικονομικά καιρούς αφού η ζήτηση στο εξωτερικό είναι πολύ μεγάλη. Οι Έλληνες παραγωγοί εκτιμούν ότι η εγχώρια παραγωγή θα εκτιναχθεί τα επόμενα τρία χρόνια στους 5.000 τόνους. Μήπως τελικά είναι ένα πραγματικό γούρι;!

Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου 
Διατροφολόγος
Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook