Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η ΠΑΕ ΟΦΗ οδηγείται σε διοίκηση πρωτοδικείου η οποία θα κληθεί να οδηγήσει διοικητικά την ομάδα στο προσεχές μέλλον μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση.

Αυτή η αναμενόμενη είδηση προέκυψε από την διαδικασία της τακτικής γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα στο Κλειστό του Βαρδινογιάννειου Αθλητικού Κέντρου παρουσία λιγοστών μετόχων και φιλάθλων της ομάδας.

Ένα από τα βασικά θέματα που βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη στη σημερινή διαδικασία ήταν η απαλλαγή του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου και η εκλογή νέου διοικητικού σχήματος αλλά από την στιγμή που δεν κατατέθηκε κάποιο ψηφοδέλτιο στη γενική συνέλευση τότε μοιραία ο ΟΦΗ οδηγήθηκε σε διοίκηση πρωτοδικείου.

Πλέον το μπαλάκι από εδώ και πέρα πέφτει στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη ΟΦΗ Βασίλη Ξημέρη που σαν μεγαλομέτοχος της ομάδας καλείται να βρει μέσα στις επόμενες ημέρες τα άτομα που θα στελεχώσουν τη νέα διοίκηση που θα εγκρίνει το Πρωτοδικείου Ηρακλείου μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η διαδικασία της συνέλευσης

Ο πρώτος ο οποίος πήρε το λόγο είναι ο Νίκος Μαχλάς, ο οποίος τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση: "Είμαστε εδώ για τη ΓΣ και το συμβούλιο έχει παραιτηθεί όπως είχαμε πει. Αρκετά πράγματα τα έχουμε πει και τις απόψεις μας τις γνωρίζεται. Θα είμαι σύντομος, καθώς τα λόγια είναι πλέον περιττά. Όσοι είμαστε εδώ βρισκόμαστε για να δούμε το μέλλον της ομάδας μας. Ο αγώνας από όλους μας είναι μεγάλος, παρά του ότι κάποιοι λένε ότι έχουμε την ομάδα όμηρο και είναι κάτι που λέω με πίκρα.

Για να είναι η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία και να έχει 19 βαθμούς, χρειάστηκε μεγάλος αγώνας. Ξεκινήσαμε με σχεδόν μηδαμινά έσοδα και με πάρα πολλά προβλήματα, κάνοντας όλοι μας μεγάλη προσπάθεια. Ήμασταν μια διοίκηση που είχαμε πει οτι θα τρέξουμε την ομάδα, θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να μην μείνει πίσω, καθώς τα play offs μας είχαν κρατήσει πίσω. Την οικονομική κατάσταση την έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η ομάδα χρειάζεται βοήθεια απο όλους μας. Τα χρέη της ομάδας είναι κοντά στα 9 εκ. με τα καθαρά να είναι γύρω στα 6.
Και εμείς χρεώσαμε την ομάδα γιατί θέλαμε να βγει η ομάδα με κάθε κόστος και ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά, όμως τα 6,3 που είναι τα χρέη είναι ένα ποσό που μπορεί να καλυφθεί σε 2-3 χρόνια. Να βρεθεί τώρα 1,5 εκ. ώστε να αντεπεξέλθει η ομάδα στις υποχρεώσεις της. Η παραμονή της ομάδας στην κατηγορία θα την βοηθήσει στην εξυγίανση της. Το κυριότερο απο τα θέματά μας είναι οι εκλογές για να προλάβουμε αν υπάρχουν άνθρωποι να βοηθήσουν την ομάδα, να την πάνε καλύτερα. Εύχομαι να έρθουν όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν έμπρακτα την ομάδα.
Θέλω να ευχαριστήσω, καθώς δεν μπορώ να είμαι πλέον στην ΠΑΕ όλους. Κάναμε ότι μπορούσαμε για την ομάδα, όλα είναι στη διαφάνεια, κάθε χρήματα που ξοδεύαμε είναι στον ισολογισμό. Στους παίκτες που υπάρχουν τώρα στην ομάδα έχει καλυφθεί το 95% και είναι κάτι σημαντικό. Καταφέραμε να κάνουμε μια συμφωνία με τους αδερφούς Βατσινά προς όφελος της ομάδας. Ρυθμίστηκαν 13 προσφυγές απο παλιές διοικήσεις, αλλά υπάρχουν και άλλες για αυτό χρειαζόμαστε χρήματα. Είναι λάθος αυτό που λένε ότι δεν κάναμε καλή διαχείριση. Είναι δύσκολο να μπορείς να συμφωνείς με παίκτες όταν δεν έχεις χρήματα, εμείς όμως καταφέραμε με τα "ψέματα" και την αγάπη όλων και του προπονητή να τα καταφέρουμε. Δώσαμε τις μάχες στα δικαστήρια το καλοκαίρι και με τη βοήθεια όλων τα καταφέραμε και ανεβήκαμε. Τα προβλήματα όμως παρέμειναν γιατί τα είχαμε αφήσει πίσω, ώστε με την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία να καλύψουμε τα χρέη σε ένα χρονικό διάστημα 3 ετών.
Εύχομαι να βρεθούν άνθρωποι να βοηθήσουν την ομάδα ή ατομικά ή σε γκρούπ. Εγώ παραμένω στρατιώτης της ομάδας και δεν θα αφήσω κανέναν να βλάψει την ομάδα".


Ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε ότι στη συνέλευση είναι παρούσες 898.000 μετοχές, δηλαδή 35,56% μέσω των φυσικών προσώπων. Ο κύριοι Γ. και Κ. Καλουτσάκης δεν ενέκριναν τη διαδικασία.

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Βασίλης Ξημέρης:

"Θέλω μέσα από την ομιλία μου να φανώ χρήσιμος για να δουν όλοι πως έχουν τα πράγματα στην ΠΑΕ. Κάθε συνέλευσή της είναι απο τις κορυφαίες διαδικασίες της, ιδιαίτερα τώρα με την πολυμετοχικότητα. Δίνεται η ευκαιρία σε όλους να ενημερωθούν για την ΠΑΕ. Οι ειδικοί επι των οικονομικών λένε οτι ο ισολογισμός μια ΠΑΕ είναι ο καθρέπτης της εταιρείας καθώς αποτυπώνεται το ενεργητικό και το παθητικό της εταιρίας. Με μια πρώτη ανάγνωση, οι αριθμοί που αποτυπώνονται μπορεί να δίνουν απογοητευτική εντύπωση, αλλά η εταιρεία με τη δυναμική που έχει, μπορεί να γίνει βιώσιμη, όμως σε βάθος χρόνου 3 μ3 5 χρόνια. Αν δούμε άλλους ισολογισμούς ομάδων είναι χειρότερη. Θα πρέπει να αναλύσουμε την πραγματική εικόνα της ΠΑΕ.
Το ταμιακό έλλειμμα της ΠΑΕ είναι 9,9 εκ ευρώ, από παρελθόντα έτη, αλλά και το φετινό. Στο ποσό έχουν περιληφθεί χρέη που θα πάνε πιο κάτω, σε άλλα έτη, όπως για παράδειγμα 649 χιλιάδες όπου είναι για τους αδερφούς Βατσινά, με τις 300 χιλιάδες όπου θα πληρωθούν στο μέλλον. 500 χιλιάδες είναι δόσεις. 480 χιλιάδες έχει δοθεί για βοήθεια στην ΠΑΕ που είναι και δάνεια που έχει πάρει η ΠΑΕ, 560 από τις μετοχές. Το σύνολο 2,4 εκ. ευρώ αν το αφαιρέσουμε απομένει περίπου 6,3 εκ. ευρώ. Αυτό για να είμαστε πραγματιστές και να μην παραποιήσουμε την εικόνα. Υπάρχουν υποχρεώσεις όπου 1,233 εκ. που πρέπει να δοθεί άμεσα. Το ποσό μπορεί να αυξομειωθεί, καθώς εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι σε εξέλιξη και είναι 20. Οι 13 έχουν ρυθμιστεί και απομένουν οι υπόλοιπες. Στο 6,3 έχει αποτυπωθεί το συμβόλαιο του κάθε ενός παίκτη και μπορεί να αυξηθεί δικαστικά το ποσό.
Το συνολικό ποσό που απαιτείται είναι στα 7 εκ. δεν είναι για να καταβληθεί άμεσα, αλλά για να είναι διαχειρίσιμο θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες. Οι προτάσεις που θέλω να κάνω ώστε να μην ισχύσει το άρθρο 48 και να μπορεί να λειτουργήσει η ΠΑΕ, είναι η άμεση απορρόφηση 1,150 εκ από την αύξηση του ΜΚ. Έχουμε στείλει έγγραφο στο υπουργείο το οποίο εγκρίνει το ποσό, ενώ μας δίνει το δικαίωμα να κάνουμε αύξηση μέχρι 3 εκ ευρώ και δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει να τα δώσει.
Προτείνω επίσης τη μετοχοποίηση της βοήθειας που έχει δοθεί οικονομικά στην ομάδα. Τρίτη πρόταση, να γίνει αύξηση των εσόδων με χορηγίες ή επενδυτές με στόχο την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας. Η ΠΑΕ έχει παθητικό, δεν εισρέει χρήμα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μια πρόταση είναι για τους αγώνες απο εδώ και πέρα για όσους μπορούν να μην ισχύουν τα διαρκείας και να πληρώνονται εισιτήριο. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην μπαίνουν άτομα χωρίς εισιτήριο, έχει γίνει πάνω σε αυτό εξαιρετική δουλειά απο τους κ.κ. Χναράκη, Καλουτσάκη και Κουγιουμουτζή, όμως ακόμα υπάρχουν άτομα που μπαίνουν χωρίς εισιτήριο. Να περιοριστούν τα έξοδα, να γίνει ένα "κούρεμα" σε όλο το έμψυχο δυναμικό. Άλλη πρόταση να γίνει συνεργασία του ΑΣ με την ΠΑΣ ώστε να αξιποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο η περιουσία της ΠΑΕ.
Να μπορέσει η ομάδα να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία. Αν γίνουν όλα αυτά, με σκληρή δουλειά, εκσυγχρονισμό και σκληρή δουλειά, θα μπορεί να συνεχίσει η ομάδα. Να αξιοποιηθούν οι ακαδημίες ώστε να έρχονται παίκτες στην ομάδα. Αν δεν υπάρξει πρόταση από τη συνέλευση, θα πρέπει να γίνει μια διοίκηση έκτακτης ανάγκης απο πρόσωπα απο όλα τα κοινωνικά στρώματα που θα εκφράζουν όλο τον κόσμο και θα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες, με τη συνεργασία του κόσμου, να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι στο μεταξύ θα μπορέσουν να καλύψουν την αύξηση του ΜΚ, να παραιτηθεί η διοικούσα αυτή επιτροπή και να αναλάβει η νέα διοίκηση. Υπάρχουν ακόμα αδιάθετες μετοχές στην Παγκρήτια τράπεζα, ενώ θα πρέπει να τακτοποιηθεί και το μετοχολογια που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα".
Αμέσως μετά δόθηκε ο λόγος στα μέλη της απερχόμενης διοίκησης, με πρώτο να μιλά τον κ. Μανουσάκη: "Είχα πει και πέρσι οτι δεν πρέπει να περιμένουμε μεσσίες και ουρανοκατέβατους επενδυτές και έτσι δεν υπάρχουν πολλοί όπου και λόγω της κρίσης και λόγω της διαφθοράς που επικρατεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ και τα χρέη είναι πολλά. Με την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλοι μας έχουμε βγάλει το συμπέρασμα ότι η αγαπημένη μας ομάδα είναι και παραμένει μεγάλη ομάδα που όμως δεν άλλαξε νοοτροπία και φιλοσοφία. Εύχομαι να δούμε στο μέλλον να υπάρχει όραμα, να είναι υγιής και να παράγει πολιτισμό. Να δίνει τον χώρο σε δικά μας παιδιά να έχουν την ευκαιρία να δείχνουν οτι αξίζουν να φορούν τη φανέλα της ομάδας μας.
Με θλίβει ο τρόπος που λειτουργούν οι ακαδημίες μας απο εδώ και απο εκεί. Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι νοοτροπία για να δούμε την ομάδα μας όπως θέλουμε. Δεν είναι εύκολο να γίνει σύντομα, αλλά μπορεί να γίνει και χρειάζεται η συμβολή όλων μας. Υπάρχει μέλλον και το αξίζει αυτή η ομάδα. Δεν υπάρχει κάποιος με την οικονομική δυνατότητα να πάρει την ομάδα και να την εξυγιάνει. Αν συνεχίσει όμως έτσι, ακόμα και να βρεθεί κάποιος αν δεν αλλάξουμε, πάλι στα ίδια θα έρθουμε. Κανενός τα όνειρα δεν είναι να ήμαστε δορυφόροι άλλων ομάδων. Όλοι μαζί πετύχαμε έναν άθλο και πιστεύω ότι μέσα απο την αγάπη όλων μας θα μπορεί η ομάδα να βρει το δρόμο της".


Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος τόνισε απο την πλευρά του: "Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μαχλά ο οποίος δούλεψε πολύ και έθεσε σε κινδυνο την οικογένειά του. Κανείς μας δεν ήταν αλάνθαστος, αλλά είμαι ο τελευταίος που θα κανω κριτική για όποιον δούλεψε όπως όλα τα μέλη του συμβουλίου. Πολεμήσαμε Θεούς και δαίμονες και πετύχαμε. Προσφύγαμε στα πολιτικά δικαστήρια και κερδίσαμε. Υπάρχει κλίμα κατήφειας που δεν ταιριάζει στον ΟΦΗ. Είμαστε στη μεγάλη κατηγορία και ψηλά στη βαθμολογία και δεν πρέπει να υπάρχει στεναχώρια, αλλά μόνο προβληματισμός. Εμείς δεν ήμαστε πολιτικοί για να γαντζωθούμε στις θέσεις μας. Αυτό που θέλουμε είναι να υπηρετήσουμε τον ΟΦΗ. Λένε οτι είμαστε εμπόδιο για κάποιους, θα μπορούσαμε να είχαμε φύγει αλλά μείναμε να προχωρήσουμε την ομάδα. Υπάρχει προοπτική για όποιον θέλει και φεύγουμε για να έρθει όποιος θέλει. Προτιμήσαμε τον δύσκολο δρόμο της παραμονής, παρά της φυγής.
Σε κάποια θέματα αποτύχαμε, όπως την αύξηση του ΜΚ ή το μετοχολόγιο, την αγωνία που περάσαμε όμως δεν την ξέρει κανείς. Δεν θέλουμε ευχαριστώ και ζήτω. Το κάναμε για την ομάδα. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους της ομάδας όπου απο το υστέρημά τους βοήθησαν την ομάδα. Είμαι υπερήφανος που είμαι στον ΟΦΗ, όλοι μας θα είμαστε ταγμένοι στην ομάδα, όχι σαν στρατηγοί, αλλά σαν απλοί υποδεκανείς".


Στη συνέχεια το λόγο πήρε το μέλος του Ερασιτέχνη ΟΦΗ κ. Κλάδος και ανέφερε: "Με κάλυψαν σχεδόν απόλυτα οι προτάσεις του κ. Ξημέρη, εκτός απο το να πληρώνουν εισιτήριο όσοι έχουν διαρκείας, αν και θα μπορούσαμε να το δίνουμε στην ομάδα που είναι το δεύτερο σπίτι μας. 1,6 εκ είναι η αύξηση του ΜΚ και λένε κάποιοι ότι δεν αφήνουν τους επενδυτές, που είναι όμως; Το σενάριο ξαναπαίχτηκε παλαιότερα όταν είχαν δοθεί οι μετοχές στον Ερασιτέχνη και για πρώτη φορά το Ηράκλειο έβαλε λεφτά. Τότε όμως ο κ. Ξημέρης είχε πει για λογιστική ανεξαρτησία και παρεξηγήθηκε και είχαμε άσχημα φαινόμενα. Σαν μικρομέτοχος θέλω να πω ότι η ομάδα βγήκε στη μεγάλη κατηγορία, έγινε αγωνιστικός σχεδιασμός εν γνώση ή εν αγνοία των προπονητών. Τα έχουμε δει τα συμβόλαια για το αν είναι αλήθεια τα συμβόλαια των 120, 130 ή 150 χιλιάδων. Ήταν ανάγκη να χρεώσουμε τόσο πολύ την ομάδα; Φώναζαν να είμαστε ανεξάρτητοι, αλλά πού είναι οι επενδυτές που φώναζαν τόσα χρόνια;"

Απαντώντας στο θέμα των συμβολαίων ο κ. Μαχλάς είπε: "Τα συμβόλαια φαίνονται με την αξία των παικτών στο γήπεδο. Δεν έκανα κάτι απο το κεφάλι μου, αλλά κατόπιν έγκρισης του ΔΣ. Εδώ είμαστε για να δούμε αν υπάρχουν άνθρωποι για το μέλλον της ομάδας. Ότι χαρτιά θέλει κάποιος μπορεί να τα δει. Προτείνω στον κ. Μιχαλόπουλο να προχωρήσουμε επί της διαδικασίας και μετά τη ΓΣ να τα πούμε. Δεν έχω θέμα να μην δώσουμε καθαρές απαντήσεις. 3,5 ώρες τα έλεγα με όλους τους μετόχους στη συνέλευσή τους. Η συνέλευση δεν είναι για να λέει οτι θέλει ο κάθε ένας, αλλά για να συζητηθούν τα θέματα που υπάρχουν και να γίνουν εκλογές. Θα υπάρξει κάποιος; Θα πάμε στο πρωτοδικείο; Αυτή είναι η ουσία, το τι θα κάνουμε στο μέλλον".

Το σώμα ενέκρινε τον ισολογισμό, με εξαίρεση τον κ. Τσακαλάκη, ενώ απαλλάχθηκε το διοικητικό συμβούλιο. Για το θέμα του άρθρου 48 αποφασίσθηκε η υλοποίηση της αύξησης 1,7 εκ, ευρώ. Εγκρίθηκε η εκλογή νέων εκλεκτών.

Για υποψηφιότητα μελών διοικητικού συμβουλίου για την ανάληψη της ομάδας, την εκλογή νέου ΔΣ, δόθηκε απο τον κ. Μιχαλόπουλο προθεσμία... 5 λεπτών για υποβολή τους και όπως αναμενόταν δεν προέκυψε ενδιαφέρον απο κανέναν. Μοιραία ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στο πρωτοδικείο για ορισμό προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Η επιτροπή θα έχει βασικό στόχο την ανεύρεση μόνιμης διοίκησης, αλλά και να δρομολογηθούν όλα τα τρέχοντα θέματα της ομάδας, με κύριο την εξεύρεση οικονομικών πόρων.

Ο κ. Ξημέρης μιλώντας για το θέμα τόνισε: "Δεν είναι θέμα πρωτοβουλίας κάποιου. Το θέμα της εκλογής δεν προέκυψε αφού δεν υπήρχε ψηφοδέλτιο. Βάσει νόμου, όταν σε μια ανώνυμη εταιρεία δεν εκλεγεί ΔΣ, ο έχω το έννομο συμφέρων να προχωρήσει τη διαδικασία. Το πρωτοδικείο απο τη Δευτέρα θα ορίσει την επιτροπή η οποία θα τρέξει όλες τις διαδικασίες".
Στο τέλος ο Νίκος Μαχλάς υπογράμμισε με νόημα: "Για να δούμε τώρα ποιοί θα είναι αυτοί όπου θα μπουν στη διοίκηση πρωτοδικείου. Γιατί τόσο καιρό έλεγαν πολλοί διάφορα με κάποια "παπαγαλάκια". Για να δούμε τώρα ποιοι θα βάλουν το κεφάλι τους όπως είχα κάνει προσωπικά εγώ με το βάρος της ευθύνης. Να τους δούμε τώρα όλους αυτούς, γιατί σήμερα είναι μια μέρα ξεχωριστή, θα δείξει τι ευθύνες πήραμε και τη κάναμε σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο και τι αγώνα κάναμε για να φτάσουμε ως εδώ. Θέλω τώρα να τους δω ποιοι θα είναι αυτοί και να τους γνωρίσω".