Συνάντηση διάρκειας άνω των 2 ωρών είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεπεράσει θετικά τόσο τους στόχους του Μνημονίου σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ για το 2011, όσο και τον στόχο των εσόδων για το ίδιο έτος, ενώ το τελευταίο διάστημα ενίσχυσε την αγορά με ρευστότητα ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Χρυσοχοΐδης συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις της χώρας στην ΕΕ ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως η κοινοτική συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΣΠΑ αυξήθηκε στο 95%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα είχε πει ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, όταν είχε έρθει στην Αθήνα στα μέσα Δεκεμβρίου, περισσότερα από 1.000 έργα της προγραμματικής περιόδου 2000-2006 πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 ή τον Μάρτιο του 2013, διότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα κληθεί να επιστρέψει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΕ.

Αναφερόμενος σε 180 έργα που αποτελούν την αιχμή του ΕΣΠΑ, είχε επισημάνει πως έχουν ολοκληρωθεί μόλις εννέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε πει ότι οι εντάξεις έργων προσεγγίζουν πλέον το 100% του προγράμματος (95,16%), τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί υπερβαίνουν το 50% (55,35%) και η εθνική απορρόφηση βρίσκεται πλέον στο μέσο κοινοτικό όρο.

Οι εντάξεις νέων έργων του τελευταίου εξαμήνου ανέρχονται σε 1852 νέα έργα, ενώ οι ενεργές συμβάσεις «από σχεδόν μηδενικές που ήταν το 2009, πλέον ανέρχονται σε 8,2 δισ. ευρώ».

Τα «νεκρά» έργα μειώθηκαν κατά 44% και δημιουργήθηκαν δεξαμενές ώριμων έργων στο 60% των επιχειρησιακών προγραμμάτων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook