Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στις ευχές της για τη νέα χρονιά, αναμένει το 2012 να είναι \”πιο δύσκολο\” από το 2011, ειδικά για τη ζώνη του ευρώ, αν και οι ίδιοι οι Γερμανοί, έχουν \”καλούς λόγους να είναι σίγουροι για τον εαυτό τους\”.

\”Η Γερμανία πάει καλά, αν και το επόμενο έτος θα είναι αναμφίβολα πιο δύσκολο από αυτό που τελειώνει\”, δηλώνει σε ομιλία της που πρόκειται να μεταδοθεί το Σάββατο το βράδυ, και της οποίας το κείμενο εξασφάλισε εκ των προτέρων το Γαλλικό Πρακτορείο.

Για την Καγκελάριο, το 2011 θα παραμείνει μια χρονιά που σημαδεύτηκε από \”βαθιές αναταραχές\”, όπως αραβική άνοιξη, η καταστροφή της Φουκουσίμα που επηρέασε σοβαρά τα πνεύματα στη Γερμανία και ανάγκασε την κυβέρνηση να προγραμματίσει το τέλος της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας έως το 2022.

Αυτή η διαπίστωση \”ισχύει και για εμάς στην Ευρώπη. Εδώ, η κρίση του χρέους μας κρατάει ακόμα σε εγρήγορση\”, υπογράμμισε.

Η Καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής συνθήκης, υπενθυμίζοντας αυτό που έχει \”προσφέρει\” στην ήπειρο τα τελευταία 50 χρόνια: \”Ειρήνη, ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία\”.

Τόνισε ότι \”η Ευρώπη μεγάλωνε μέσα από αυτή την κρίση\”, ακόμη και αν \”ο δρόμος για την υπέρβασή της είναι μακρύς και μπορεί να κρύβει παγίδες\”.

\”Στο τέλος αυτού του δρόμου, πάντως, η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη από την κρίση\”, διαβεβαίωσε.

\”Στη Γερμανία έχουμε καλούς λόγους για να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας\”, εκτίμησε επίσης, με βάση τις οικονομικές συνθήκες (της χώρας της) που είναι καλύτερες από εκείνες των ευρωπαίων γειτόνων της, με ένα ποσοστό ανεργίας που είναι το χαμηλότερο τα 20 τελευταία χρόνια.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook