Αψήφησε η ουγγρική Βουλή τις διαφωνίες της ΕΕ και του ΔΝΤ και ενέκρινε το νόμο που μεταρρυθμίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. ΕΕ και ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει πως με αυτό το νόμο τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, αλλά και η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την παροχή δανείου στη χώρα.

Το νομοθέτημα εντάσσεται στην εκστρατεία της κυβέρνησης του κόμματος Fidesz υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να ενισχύσει τον έλεγχο που ασκεί στους κρατικούς θεσμούς που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από επιχειρηματίες, επενδυτές και την ΕΕ. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προσέθεσε και τη δική της φωνή στους επικριτές του νομοθετήματος σε επιστολή που είχε στείλει στον Όρμπαν πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι επενδυτές ανησυχούν κυρίως για την τύχη που θα έχει η προσπάθεια να τεθεί υπό πιο στενό κυβερνητικό έλεγχο η κεντρική τράπεζα, κάτι που ίσως εμποδίσει τη συνέχιση των συνομιλιών με ΕΕ και ΔΝΤ τον Ιανουάριο.

Το νομοθέτημα αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα σημεία τριβής νωρίτερα αυτό τον μήνα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ο Όρμπαν απέρριψε το αίτημα της ΕΕ να το αποσύρει, δηλώνοντας πως δεν δέχεται διαταγές από τις Βρυξέλλες.

Ο νέος νόμος εγκρίθηκε στη βουλή με 293 ψήφους (επί συνόλου 386), καθώς το υποστήριξαν το Fidesz και το KDNP, όπως και το ακροδεξιό Jobbik, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι του LMP απείχαν.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook