Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών εφέτος στο Ελ Σαλβαδόρ έφθασε σε ιστορικό ρεκόρ μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα, με τα θύματα της επιδημίας του εγκλήματος στη χώρα των 6,1 εκατ. κατοίκων να ανέρχονται σε τουλάχιστον 4.308, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Η αστυνομία έδωσε τα στοιχεία στην δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των δολοφονιών ξεπέρασε εκείνον του 2009, όταν είχαν καταγραφεί επίσημα 4.223 θύματα, καθιστώντας το 2011 το πιο αιματηρό έτος στην πρόσφατη ιστορία της μικρής χώρας, που ακόμα πασχίζει να ξεπεράσει τον καταστροφικό εμφύλιο.

Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 9,3% από την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον διευθυντή της εθνικής αστυνομίας Κάρλος Ασένσιο.

Το Σαλβαδόρ έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες φόνων παγκοσμίως.

Η χώρα υφίσταται τις συνέπειες της βάρβαρης υποκουλτούρας των συμμοριών, οι οποίες δολοφονούν κατά μέσον όρο 12 ανθρώπους την ημέρα, ενώ προβαίνουν και σε δεκάδες ένοπλες ληστείες.
Πιστεύεται ότι περίπου 18.000 άνθρωποι είναι μέλη συμμοριών στη χώρα.

Οι συμμορίες είναι διαβόητες για την απόσπαση χρημάτων με εκβιασμούς σε εμπόρους και μεταφορικές εταιρίες, ενώ διακινούν επίσης ναρκωτικά, όπλα και ανθρώπους.

Ο Ασένσιο ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα εξάρθρωσαν 297 συμμορίες, ανάμεσά τους 124 που ανήκαν στο πολυεθνικό καρτέλ Μάρα Σαλβατρούτσα.

Από τα τέλη του 2009 η κυβέρνηση αποπειράται να πατάξει την εγκληματικότητα, κινητοποιώντας 4.000 στρατιώτες στους οποίους ανέθεσε να ενισχύσουν την αστυνομία.

Τουλάχιστον 75.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 7.000 εξαφανίστηκαν στην διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1980-1992) ανάμεσα στο κράτος και αριστερές αντάρτικες ομάδες.