Η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την ύπαρξη αλλά κυρίως την υλοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης που ξεκαθάριζε το μέχρι πρότινος θολό τοπίο για τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων που βρίσκονται επί της Ελευθερίου Βενιζέλου καταγράφεται ως το πλέον κερδισμένο στοίχημα του 2011 για το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κάνοντας τον απολογισμό του έργου και της δράσης εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τις εξελίξεις και την αλλαγή της εικόνας του παραλιακού μετώπου. Η πλειοψηφία των καταστηματαρχών συμμορφώθηκε σταδιακά, όπως υποστηρίζει με τις υποδείξεις του νόμου, ενώ οι εκτιμήσεις του ότι η νέα τουριστική περίοδο θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς σε ότι αφορά τουλάχιστον την όψη του παραλιακού μετώπου είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες.

Στο τέλος του χρόνου μάλιστα λήγει και η προθεσμία που είχαν από την υπουργική απόφαση περίπου 20-25 καταστήματα για να αφαιρέσουν τις παράνομες κατασκευές και να ακολουθήσουν μια από τις τρεις προτεινόμενες λύσεις.

Η αλλαγή αυτή σε συνδυασμό με τις μικρής κλίμακας επεμβάσεις που αφορούν στην ανάδειξη του εσωτερικού των καταστημάτων πεζόδρομου στην καθαριότητα και το φωτισμό αλλά και τις εργασίες που αναμένεται να γίνουν στην χερσαία ζώνη με την υλοποίηση της ανάπλασης της δεύτερης και τρίτης φάσης του έργου θα δώσουν σύμφωνα με τον ίδιο εντελώς διαφορετική εικόνα στην Ελευθερίου Βενιζέλου.

«Θεωρούμε ότι ήταν μια επιτυχημένη χρονιά για το Λιμενικό Ταμείο και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό είτε συνεργαζόμενοι μαζί μας είτε αποδέκτες των ενεργειών μας. Θα προχωρήσουμε με πολύ μεγαλύτερη γνώση και αυτοπεποίθηση για ένα 2012 εξίσου δημιουργικό, όσον αφορά τους τομείς που ασχολείται το Λιμενικό Ταμείο. Το σημαντικό γεγονός του 2011 για εμάς είναι το ξεκαθάρισμα της ιστορίας που ονομάζεται παραλιακό μέτωπο και αναφέρομαι στα κιόσκια, μια ιστορία που ταλαιπωρούσε αυτή την πόλη και τους φορείς της για πολλά χρόνια. Καταφέραμε με πολύ δουλειά, πολύ μεθόδευση και προσπάθεια να έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας και αναφέρομαι στην υπουργική απόφαση, η οποία αποτέλεσε την βασική προϋπόθεση για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Η πλειοψηφία των καταστημάτων που ήταν υποχρεωμένη βάσει της απόφασης, συμμορφώθηκε στη διάρκεια του 2011, ακόμα και στο τέλος του καλοκαιριού έγινε αφαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και τα υπόλοιπα καταστήματα που είχαν πάλι λόγω της υπουργικής απόφασης πάρει παράταση ενός χρόνου, ότι τώρα θα τακτοποιηθούν και θα μπορέσουμε να περιμένουμε τη νέα τουριστική περίοδο με νέα μορφή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μίνως Αλεφαντινός.

Επιπλέον, ο κ. Αλεφαντινός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την λιμενολεκάνη της πόλης και για την μελέτη που θα δημοπρατηθεί τον επόμενο μήνα με εγκεκριμένο από την Περιφέρεια Κρήτης κονδύλι ύψους 871.000 ευρώ. Όπως ανέφερε η μεθοδικότητα και η σκληρή δουλειά είχε ως αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο να γίνουν όλες εκείνες οι επίπονες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που τελικά οδήγησαν στην θετική εξέλιξη έγκριση του μάστερ πλαν της λιμενολεκάνης από την αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού Λιμένων αλλά και φυσικά τη διάθεση του σχετικού ποσού από την Περιφέρεια Κρήτης. Το έργο αυτό, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ, χαρακτηρίζεται καθοριστικής αναπτυξιακής σημασίας για τον νομό, αφού θα δώσει τη δυνατότητα για το άνοιγμα της θαλάσσιας πύλης εισόδου σε αυτόν.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Το δεύτερο που για εμάς είναι πολύ μεγάλο αν και ακόμα δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματά του, είναι ότι έχει μπει όχι απλά η θεμέλιος λίθος αλλά όλα τα θεμέλια που χρειάζονται για να στηριχτεί πάνω του η ανάπτυξη του Ρεθύμνου. Είναι το θέμα της τακτοποίησης, αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης όλης της λιμενολεκάνης. Μέχρι στιγμής τα έξοδα για τις μελέτες που έχουν γίνει τα καλύπτει το λιμενικό ταμείο. Πήραμε την έγκριση της ΕΣΑΛ και τώρα είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού σε ότι αφορά τη δόμηση, που ξαναλέω για πολλοστή φορά, θα είναι το δυνατόν πιο ήπια και χωρίς ύψος, για να συνάδει με την φυσιογνωμία της πόλης. Βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση και βέβαια από την Περιφέρεια έχουν εγκριθεί τα χρήματα για να γίνουν οι μελέτες του έργου αυτού, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα ογδόντα εκ. ευρώ.

Εμείς ήδη κάνουμε τα τεύχη δημοπράτησης σε συνεργασία με γραφεία των Αθηνών και θεωρώ ότι στο τέλος του Γενάρη θα είμαστε έτοιμοι για τη δημοπράτηση της μελέτης. Επιπλέον μπαίνουμε σε ένα ακόμα πρόγραμμα ύψους 900.000 ευρώ που αφορά στην πρόληψη κινδύνων. Οχυρώνεται η λιμενολεκάνη και όλος ο χώρος ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου από θέματα πυρασφάλειας και αντιρρύπανσης. Θεωρούμε ότι κάναμε κάτι πολύ σοβαρό στην πόλη αυτό το χρόνο και εκτιμώ ότι και το 2012 θα είναι ανάλογης ουσίας».

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook