Η ανατομία των ποδιών που έχουν οι δρομείς ταχύτητας μοιάζει με εκείνη που διαθέτουν δύο από τα γρηγορότερα θηλαστικά του κόσμου: τα τσιτάχ και τα σκυλιά γκρέιχαουντ. Γι\’ αυτό άλλωστε, σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα, οι δρομείς μπορούν να αναπτύσσουν τόσο μεγάλες ταχύτητες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι δρομείς ταχύτητας έχουν μακρύτερα οστά (μετατάρσια) στο μπροστινό μέρος του ποδιού σε σχέση με ανθρώπους που δεν είναι δρομείς και κοντύτερους γαστροκνήμιους μυς, που επιτρέπουν στις αρθρώσεις των αστραγάλων να περιστρέφονται διαφορετικά.

Οι ειδικοί με επικεφαλής τον Γιος Μπάξτερ ανέφεραν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», ότι τέτοιου τύπου ανατομικά χαρακτηριστικά συναντώνται στα πιο γρήγορα ζώα του κόσμου, τα οποία αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 110 χλμ. την ώρα. Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα αυτό όταν εξέτασαν δύο ομάδες εθελοντών από οκτώ άντρες η κάθε μία. Η μία ομάδα αποτελούνταν από δρομείς ταχύτητας που ελάμβαναν μέρος σε αγώνες και γυμνάζονταν εντατικά τα τελευταία τρία χρόνια. Οι επιδόσεις τους στα 100 μέτρα κυμαίνονταν από 10\’\’ 5 μέχρι 11 δευτερόλεπτα.

\"\"

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνικές μαγνητικής απεικόνισης στα δεξιά πόδια και στους αστραγάλους των εθελοντών όπου και διαπιστώθηκαν οι σημαντικές αυτές σκελετικές διαφορές.

Τα συγκεκριμένα ανατομικά γνωρίσματα παρέχουν τους δρομείς αξιόλογα αποθέματα κινητικής δύναμης και αυτά τα γνωρίσματα είναι κοινά και στο ζωικό βασίλειο. Κάθε ζώο έχει τον τύπο των ποδιών που του χρησιμεύουν για την επιβίωσή του. Αλλα τρέχουν για να συλλάβουν θηράματα, άλλα σκάβουν για να προφυλαχθούν.

(Τα Νέα)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook