Οι κινεζικές Αρχές προτίθενται να αυξήσουν την ευελιξία της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, του γουάν, δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, τέσσερις ημέρες μετά τις έντονες επικρίσεις του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

«Στο μέλλον, η διακύμανση της ισοτιμίας θα είναι πιο σημαντική» τόνισε ο Ζιου Ξιαοτσουάν, διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (Κεντρική Τράπεζα), σε μια συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Caixin».

Οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επέκριναν εκ νέου την Τρίτη τη διατήρηση από το Πεκίνο του ρενμίνμπι (όπως είναι η επίσημη ονομασία του γουάν) σε ένα επίπεδο «σημαντικά υποτιμημένο», εκφράζουν συχνά τη δυσαρέσκειά τους για το επίπεδο του κινεζικού νομίσματος, το οποίο χαρακτηρίζεται ως τεχνητά χαμηλό.

Το γεγονός αυτό ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγές αγαθών που κατασκευάζονται στην Κίνα και τροφοδοτεί με ισχυρά εμπορικά ελλείμματα το ισοζύγιο ορισμένων χωρών με την Κίνα. Ωστόσο, το Πεκίνο υπερασπίζεται σθεναρά το καθεστώς ισοτιμίας του νομίσματός του, δηλώνοντας πως αναπτύσσεται σταδιακά, έτσι ώστε να καταστήσει πιο ευέλικτο το γουάν.

Η διακύμανση του γουάν διατηρείται τώρα σε μια ζώνη διακύμανσης 0,5% πάνω ή κάτω από ένα επίπεδο που ορίζεται καθημερινά από την Κεντρική Τράπεζα.

Οι δηλώσεις του Ζιου υποδηλώνουν πως αυτή η ζώνη διακύμανσης μπορεί να διευρυνθεί από τις Αρχές στο μέλλον, αλλά όχι απαραίτητα όσο θα ήθελαν οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας, με πρώτες τις Η.Π.Α..

Πριν από τρεις ημέρες, το Πεκίνο είχε δηλώσει πως η ευελιξία της ισοτιμίας του γουάν θα αυξηθεί σταδιακά.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook