Ο χρόνος που μας πέρασε, ανέδειξε μεταξύ άλλων, την αλληλεγγύη ως ένα τρόπο άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Σε όλη την Ελλάδα, δημιουργήθηκαν ομάδες από απλούς πολίτες, που με πράξεις φώναξαν “είμαστε όλοι εδώ”. Συγκέντρωση ρούχων και φαρμάκων, ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών καθαρισμός δρόμων και κτηρίων, νέα συσσίτια για απόρους και άλλες δράσεις που όρθωσαν το ανάστημα της κοινωνίας απέναντι στις συνθήκες εξαθλίωσης που καλλιεργεί η οικονομική συγκυρία.

Μία τέτοια καινούρια ομάδα εμφανίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, λέγεται “Give”, οργανώθηκε μέσω facebook, και αποσκοπεί στο να βοηθήσει όλες τις κοινωνικές ομάδες που το χρειάζονται.

Δύο κορίτσια από το Ηράκλειο έφτιαξαν αυτή την οργάνωση για συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης και αριθμούν πλέον γύρω στα 2500 μέλη και αντίστοιχα πολλούς εθελοντές. Όλοι μαζί έχουν στήσει ένα δίκτυο συλλογής και διάθεσης των ειδών σε καθημερινή βάση και σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Ο στόχος δεν είναι μόνο να βοηθήσουν εκείνες τις ομάδες που είχαν πρόβλημα και επιδεινώθηκε, αλλά και άτομα που ξαφνικά έμειναν χωρίς εισοδήματα, χωρίς δουλειά, παρ\’ότι μπορεί να έχουν ένα σπίτι να μείνουν.

Είναι σημαντικό το πρόβλημα μιάς νέας τάξης ανθρώπων που μέχρι χτες είχαν όλες τις ανέσεις και ξαφνικά βρέθηκαν να μην έχουν τους απαραίτητους πόρους για να ζήσουν. Συχνά αυτοί οι “νεόπτωχοι” δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για να βρουν μία προσωρινή λύση για την επιβίωση τους. Η ομάδα αυτή επιδιώκει να συμβάλλει και σε αυτή τη νέα τάξη, πέρα από τις συνοικίες του Ηρακλείου, στις οποίες υπήρχε πρόβλημα και πριν από την κρίση.

Η ομάδα συντονίζει τα μέλη της μέσω facebook στο facebook.com/groups/191965727492595/

Η Τηλεόραση από τους Πολίτες συνάντησε την Τερέζα Περάκη και τη Νάσια Παστού, τις δημιουργούς της ομάδας GIVE στο facebook για την προσφορά τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης στο Ηράκλειο.

Οι δύο εθελόντριες μιλούν για τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργεί η οικονομική κρίση, για τα φαινόμενα υποσιτισμού των παιδιών, που όπως λένε υπήρχαν πολύ πριν το κρούσμα λιποθυμίας σε σχολείο του Ηρακλείου, αλλά και για τη μεγάλη προσφορά από ιδιώτες και καταστηματάρχες, οι οποίοι στην ουσία υποκαθιστούν το κοινωνικό κράτος.

Δείτε το βίντεο από την \”Τηλεόραση από τους Πολίτες\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook