Τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή, καθώς μεγάλοι Έλληνες έφυγαν από τη ζωή, αφήνοντας ένα αναντικατάστατο κενό στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας. Πέντε πρόσωπα που το καθένα είχε χαράξει τη δική του πορεία και άφησε τη δική του ξεχωριστή κληρονομιά στον τόπο.

• Ο «καλός μας άνθρωπος» Θανάσης Βέγγος έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του. Στο ενεργητικό του έχουν καταγραφεί 126 ταινίες, σε 52 εκ των οποίων πρωταγωνιστούσε, και είχε σκηνοθετήσει ακόμη επτά ταινίες. Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς του ελληνικού κινηματογράφου, ενώ συνέχιζε να εμφανίζεται σε ταινίες, στην τηλεόραση και το θέατρο.

• Ο Ιάκωβος Καμπανέλης, ο θεατρικός συγγραφέας της «Έβδομης μέρας της δημιουργίας», της «Αυλής των θαυμάτων», του «Παραμυθιού χωρίς όνομα» και άλλων πολλών βρίσκεται από τις 29 Μαρτίου του 2011 στη «γειτονιά των αγγέλων».

• Ο Μιχάλης Κακογιάννης είχε συνδέσει το όνομα του με τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ. Η αναφορά και μόνο στην ταινία «Ζορμπάς», με τον Άντονι Κουίν αρκεί για να αναδειχθεί το ελληνικό μεγαλείο. Έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου του 2011.

• Ο Νίκος Παπάζογλου προσέφερε για τουλάχιστον μια 20ετία μοναδικά τραγούδια. Πάντα γελαστός, αισθαντικός με σήμα κατατεθέν το κόκκινο μαντίλι του. Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 17 Απριλίου του 2011.

• Ο Μανώλης Ρασούλης, συγγραφέας, τραγουδιστής, συνθέτης, και δημοσιογράφος χαρακτηρίστηκε «αιρετικός» και «εκκεντρικός» για τις διαφωνίες με το μουσικό καθεστώς. Έφυγε στις 5 Μαρτίου του 2011, αφήνοντας πίσω ένα ανεκτίμητο έργο.

iefimerida