Στις 30 Νοεβρίου μετά από παράκληση της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Χερσονήσσου, η Φιλοζωική Κρήτης έκανε δωρεά ένα σκανερ μικροτσιπ στις υπηρεσίες του δήμου, με σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων και αδέσποτών ζώων.

Οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας έλαβαν μέρος στην ενημέρωση για το μικροτσιπ, την χρήση του εξοπλισμού καθώς και πληροφορίες που αφορούν την νομοθεσία περί κατοικιδίων.

Απηυδισμένοι και οι ίδιοι από τα αμέτρητα αδέσποτα και την ανευθυνότητα κάποιων ιδιοκτητών σκύλων, θα ξεκινήσουν τους ελέγχους στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου από τον Ιανουάριο 2012.

Πώς λειτουργεί το μικροτσίπ και ποιά είναι η φιλοσοφία του

– Το microchip είναι μια κάψουλα που έχει μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού (11 χιλιοστά μήκος, 1 χιλιοστό πάχος, 0,67 γραμμάρια βάρος). Εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στην αριστερή πλευρά του λαιμού. Η τοποθέτηση είναι τόσο ανώδυνη όσο μια υποδόρια ένεση (όπως αυτή των εμβολίων). Μπορεί να γίνει και από την ηλικία του 1 μηνός.

– Κάθε microchip φέρει ένα μοναδικό αριθμό που αποτελείται έως και 16 στοιχεία και αντιστοιχεί στα στοιχεία που αναγράφονται στο πιστοποιητικό. Το πιστοποιητικό φέρει το όνομα και τα λοιπά χαρακτηριστικά του ζώου, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και του κτηνιάτρου. Αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διατηρεί ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Ταυτόχρονα ενημερώνεται το βιβλιάριο υγείας του ζώου. Ο κωδικός που φέρει το microchip μπορεί να διαβαστεί από ειδικά scanner

Η δημοτική αρχή παρακαλεί τους ιδιοκτήτες σκύλων να συμμορφωθούν με τον Νόμο 3170/03. Ενδεικτικά θα πρέπει οι ιδιοκτήτες σκύλων να μεριμνήσουν έτσι ώστε:

· Σκύλοι άνω των 8 εβδομάδων να φέρουν σήμανση και να είναι καταγεγραμμένοι (μικροτσιπ)*

· Σκύλοι να έχουν το εμβόλιο λύσσας και το βιβλιάριο υγείας

· Σκύλοι να βρίσκονται πάντα σε λουρί σε δημόσιους χώρους και υπό την επίβλεψη του ιδιοκτήτη/συνοδού τους!

· Να γίνεται καθαρισμός του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου

· Εάν γίνεται αναπαραγωγή με σκοπό την πώληση των κουταβιών, οι ιδιοκτήτες να έχουν την ανάλογη άδεια που απαιτείται από τον Νόμο

· Οι σκύλοι να έχουν ευζωία (κατάλληλη στέγη, φροντίδα κτλ)

Για όσους δεν συμμορφώνονται με τον Νόμο 3170/03, θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook