Παραγγελία και μάλιστα με τον χαρακτήρα του επείγοντος έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Ηρακλείου στους πταισματοδίκες για τον έλεγχο όλων των ελαιουργείων που δραστηριοποιούνται στο νομό.

Μάλιστα η εισαγγελέας ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου των ελαιουργείων (άδεια λειτουργίας, διάθεση αποβλήτων κλπ), αναμένοντας τα αποτελέσματα πριν από την λήξη της ελαιοκομικής περιόδου. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ελαιουργείων στο νομό Ηρακλείου υπερβαίνει τα 200.

Την ίδια ώρα, το μεσημέρι του Σαββάτου εντοπίστηκε ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή κάτω από το Ξηρό Χωριό στο Πέραμα Ρεθύμνου, που όπως διαπιστώθηκε αργότερα προέρχονταν από απόβλητα ελαιοτριβείου που λειτουργεί στην περιοχή. Ο ιδιοκτητής του συνελήφθη και θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό μόλυνσης που προέρχεται από κατσιγάρους (απόβλητα ελαιοτριβείου) στη Κρήτη ενώ κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου, ανάλογες περιπτώσεις ρύπανσης, κάνουν την εμφάνισή τους.

Οι έλεγχοι των ελαιουργείων που επιχειρείται από την Εισαγγελία Ηρακλείου έχουν ως σκοπό να προλάβουν τέτοιου είδους φαινόμενα.