Σενάρια για την άμεση είσπραξη εσόδων από την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζοντας ότι τα δεδομένα της αγοράς ακινήτων είναι αρνητικά.

Στο τραπέζι έχει πέσει σύμφωνα με δημοσίευμα στο ethnos.gr, η πρόταση για την έκδοση ομολόγων αποκρατικο­ποιήσεων τα οποία θα είναι ουσιαστικά τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα ακίνητα.

Αποφεύγεται έτσι η άμεση πώληση των ακινήτων σε χαμηλές τιμές -λόγω της συγκυρίας- και το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ώστε να ξεπεραστεί η κρίση στην κτηματαγορά.

Κανένα ενδιαφέρον
Η πρώτη «γύρα» που έγινε για τα 39 κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες ήταν απογοητευτική. Ούτε ξένοι θεσμικοί ενδιαφέρθηκαν ούτε επιχειρηματίες και εφοπλιστές στην Ελλάδα.

Αλλά και ενδιαφέρον να υπήρχε, περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ δύσκολα θα μπορούσε να εισπράξει το Δημόσιο. Γι\’ αυτό και δεν αποκλείεται η ένταξή τους σε ομόλογα και η τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων από την πώλησή τους.

Μια άλλη προταση που όμως προκαλεί αντιδράσεις είναι η χρησιμοποίηση κρατικών ακινήτων ως εγγυήσεις (collateral) για τη λήψη δανείων από την Ελλάδα.

Η πρόταση λέει ότι πρέπει να γίνει υποθήκευση του 50% της αξίας τους ώστε να ληφθεί το δάνειο και να δοθεί χρόνος για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα της αγοράς.

Απαραίτητη η πολεοδομική ωριμότητα
«Να φτιάξουμε το προϊόν»

Πιο αποκαλυπτικός ο διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι επικεφαλής στην κοινοπραξία των συμβούλων για την αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων. Ο Α. Καρυτινός επισημαίνει ότι «τα ακίνητα που έχει το Δημόσιο δεν έχουν καμιά αξία αν δεν αποκτήσουν πολεοδομική ωριμότητα. Πρέπει να φτιάξουμε πρώτα το προϊόν που θα προσελκύσει επενδυτές».

Ακόμη και η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, επισημαίνουν ειδικοί του real estate, δεν έχει καμιά αξία διότι δεν έχουν καθοριστεί οι χρήσεις γης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook