Άγνωστοι που έφεραν όπλα εφοδιασμένα με σιγαστήρες επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου που επάνδρωναν μέλη μιας υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση σουνιτικής παραστρατιωτικής ομάδας στην επαρχία Ντιγιάλα και σκότωσαν και τα πέντε που βρίσκονταν εκεί, είπαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίθεση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, λίγο μετά τις 02:00 [01:00 ώρα Ελλάδας] στην πόλη Χαν Μπάνι Σάαντ, περίπου 30 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής επιτροπής ασφαλείας και της αστυνομίας.

«Μια επίθεση αυτού του μεγέθους, στην οποία οι πέντε νεκροί ήταν όλο το προσωπικό που βρισκόταν στο σημείο ελέγχου, καταδεικνύει ότι οι πυρήνες εν υπνώσει της αλ Κάιντα ενεργοποιήθηκαν ξανά», είπε ο Σάαντ Αμπντάλα, επικεφαλής της επιτροπής ασφάλειας. «Η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να πατάξει αυτούς τους πυρήνες της αλ Κάιντα».

Ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα είναι ακόμα ικανοί να πραγματοποιούν αιματηρές επιθέσεις και διατυπώνονται ανησυχίες ότι ίσως ανασυνταχθούν μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ την 18η Δεκεμβρίου, σχεδόν εννιά χρόνια μετά την εισβολή που ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσέιν.

Μια οργάνωση που θεωρείται συνδεδεμένη με την αλ Κάιντα στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις στην Βαγδάτη οι οποίες στοίχισαν τουλάχιστον 72 ζωές την 22α Δεκεμβρίου.

Τα μέλη του Σάχουα, μιας σουνιτικής πολιτοφυλακής που έδρασε εναντίον της αλ Κάιντα, γίνονται συχνά στόχοι των σουνιτών ανταρτών. Την Παρασκευή ένα μέλος της Σάχουα και τρεις σωματοφύλακές του σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο όχημά τους στην πόλη Τάτζι, 20 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, ανέφερε η αστυνομία.

Πάντως ο αριθμός των Ιρακινών οι οποίοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας μειώθηκε συνολικά τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και συνολικά το 2011, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Συνολικά 155 Ιρακινοί–90 πολίτες, 36 αστυνομικοί και 29 στρατιώτες–σκοτώθηκαν σε επιθέσεις τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας και Άμυνας. Είναι ένας από τους χαμηλότερους μηνιαίους απολογισμούς μετά την εισβολή των αμερικανών και των συμμάχων τους τον Μάρτιο του 2003. 279 άνθρωποι τραυματίστηκαν, περιλαμβανομένων 99 πολιτών, 92 αστυνομικών και 88 στρατιωτικών.

Οι αριθμοί είναι μειωμένοι σε σύγκριση με εκείνους του Νοεμβρίου, όταν κατά τις ίδιες πηγές είχαν σκοτωθεί 187 Ιρακινοί και 325 είχαν τραυματιστεί.

Στον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι εξεγερμένοι–48 εκ των οποίων σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο και 150 συνελήφθησαν.

Συνολικά το 2011 2.645 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 4.413 τραυματίστηκαν. Το 2010, τα επίσημα στοιχεία αριθμούσαν 3.605 νεκρούς και 7.713 τραυματίες. Τη χρονιά που μαίνονταν οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις στο Ιράκ, το 2007, ο αριθμός των νεκρών συνολικά είχε υπολογιστεί σε 17.956.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook