Μάθε τι μπορείς να κάνεις σε … περίπτωση ενός μικροατυχήματος στο σπίτι:

Αντί για την ντομάτα, έκοψες το δάχτυλο. Τρέξε αμέσως στη βρύση και ρίξε άφθονο νερό στην πληγή. Βρες έπειτα, από το μικρό φαρμακείο που διατηρείς στο σπίτι, αντισηπτικό ή οξυζενέ και ρίξε επάνω για να απομακρυνθούν οι ακάθαρτες ουσίες που τυχόν υπήρχαν στο μαχαίρι, π.χ., από το κρέας. Τέλος, τύλιξε το δάχτυλο με γάζα ή αυτοκόλλητο επίθεμα.

Έπιασες την κατσαρόλα που έκαιγε ή έπεσε πάνω σου βραστό νερό. Απομακρύνεσαι γρήγορα από την εστία θερμότητας και ρίχνεις στην καμένη περιοχή κρύο τρεχούμενο νερό. Στο σπίτι χρειάζεται να έχεις πάντα αλοιφή Bepanthol, την οποία θα απλώσεις επάνω στην περιοχή. Το έγκαυμα πρέπει να παραμένει ανοιχτό, γι’ αυτό μην απλώσεις γάζα ή επίδεσμο. Εάν πέσει καυτό νερό στο πόδι ή σε σημείο του σώματος που καλύπτεται από ρούχα, πρώτα θα ξεγυμνώσεις την περιοχή και έπειτα θα ρίξεις νερό.

Γύρισε ο αστράγαλος σου. Για δευτερόλεπτα νομίζεις πως σταμάτησε ο χρόνος, τόσος είναι ο πόνος που νιώθεις. Εφόσον περάσει το πρώτο σοκ, και χωρίς να κουνηθείς, κοίτα κατά πόσο μπορείς να στρέψεις ή να πατήσεις το πόδι σου. Έτσι, θα αποκλείσεις την περίπτωση κατάγματος. Έπειτα, βάλε παγάκια μέσα σε πετσέτα κουζίνας και τοποθέτησε την επάνω στην πονεμένη περιοχή. Θα απορροφήσει το οίδημα και θα μαλακώσει τον πόνο. Μείνε σε ακινησία για λίγη ώρα και έπειτα, αν όντως δεν είναι σπάσιμο, δέσε το μέλος με έναν ελαστικό επίδεσμο.

Από το τζάκι στο μάτι σου. Το μικροσωματίδιο που μπήκε στο μάτι σου θα παρασυρθεί και θα φύγει αν ρίξεις άφθονο νερό. Καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα θα έχεις ρίχνοντας τεχνητά δάκρυα ή φυσιολογικό ορό.

Φουσκάλες στην πατούσα. Οι ατέλειωτες ώρες περπατήματος και ορθοστασίας, μέχρι να τακτοποιηθούν όλες οι δουλειές, είναι πολύ πιθανό να σε ανταμείψουν με φουσκάλες στις πατούσες. Άντε να βάλεις τα ψηλοτάκουνα σου μετά. Τρέξε λοιπόν στο φαρμακείο και αγόρασε κάποια από τα ειδικά επιθέματα που κυκλοφορούν, ξεκούρασε τα πόδια σου όσο περισσότερο μπορείς, μην περπατάς πολύ τις επόμενες ημέρες και φυσικά φόρεσε ένα άλλο ζευγάρι παπουτσιών.

Kράμπα! Συνήθως κράμπα σε πιάνει στην πατούσα ή τη γάμπα. Τι κάνεις τότε; Βγάλε το παπούτσι και τέντωσε το πόδι σου προκαλώντας διάταση του μυός. Επίσης, ένα άλλο –αποτελεσματικό– τέχνασμα είναι τα μικρά τσιμπηματάκια πάνω στο μυ που έχει ακινητοποιηθεί.

Κόκαλο στο λαιμό. Από το άγχος και την εγρήγορση των ημερών, μέχρι και αυτό μπορεί να συμβεί. Να κάτσει ένα μικρό κόκαλο από ψάρι ή κρέας στο λαιμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, μην πανικοβληθείς, αλλά βήξε δυνατά. Έχεις πολλές πιθανότητες το κόκαλο να ανέβει προς τα πάνω και να μπορέσεις να το βγάλεις. Αν όχι, δοκίμασε με την ψίχα του ψωμιού να το κατεβάσεις. Εφόσον και πάλι δε γίνει τίποτα και έχεις μεγάλη ενόχληση, απευθύνσου στο γιατρό.

Ψύξη στον αυχένα. Αυτό σου έλειπε τέτοιες ημέρες, αλλά αντιμετωπίζεται. Θα ανακουφίσεις τοπικά την περιοχή με επάλειψη διαλύματος βαζελίνης και ασπιρίνης. Το «κοκτέιλ» αντενδείκνυται για παιδιά. Εσύ, όμως, μπορείς να διαλύσεις σε βαζελίνη 2-3 ασπιρίνες και να κάνεις εντριβή στην περιοχή που πονά.

Έβγαλες άφθα. Μπορείς να ξεπλύνεις ένα παγάκι και να το βάλεις πάνω στην πληγή. Θα περιορίσεις τη φαγούρα αν ακουμπήσεις στην πληγή ένα φακελάκι μαύρο τσάι, αφού κρυώσει. Οι τανίνες που περιέχει θα σε ανακουφίσουν.

(shape)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook