Εν όψει της κρίσιμης για τη χώρα περιόδου των 100 ημερών, που ξεκίνησε την Πρωτοχρονιά και θα ολοκληρωθεί με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος «μπαίνει μπροστά» με μια σειρά κινήσεων, όπως είναι η κινητοποίηση της κυβέρνησης για να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και η αύξηση των δημόσιων εμφανίσεών του.

Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια που ξεκινά, ο πρωθυπουργός έλαβε μια δήλωση στήριξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που δημιούργησε αίσθηση, καθώς ο Κάρολος Παπούλιας άφησε αιχμές ότι «γίνεται πόλεμος» στον κ. Παπαδήμο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος, μετά και τη στήριξη που του πρόσφεραν στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης να κινητοποιήσει την κυβέρνηση στο έπακρο ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα βγάλουν από το αδιέξοδο τον τόπο.

Ο Λουκάς Παπαδήμος, γνωρίζοντας ότι η κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση απαιτεί από τον ίδιο να ασκήσει πλήρως και σε όλα τα επίπεδα τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά του, έκανε με αφορμή την
Πρωτοχρονιά ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή: στο μήνυμά του αποτύπωσε πλήρως την πραγματικότητα, χωρίς ωραιοποιήσεις.

Όπως τόνισε, ο κίνδυνος για τη χρεοκοπία παραμένει ισχυρός και το διακύβευμα είναι να μείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Στο διάστημα λοιπόν των επόμενων 100 ημερών, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, θα πρέπει:

    Να έχει ολοκληρωθεί, και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα, η διαδικασία ανταλλαγής κρατικών ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές (το λεγόμενο PSI, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά ότι θα περιορίσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ).
    Να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στο ελληνικό κράτος, τις οποίες οι δανειστές θεωρούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενη δόσης του δανείου (περίπου 90 δισ. ευρώ).
    Να έχει καταρτισθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να έχουν συμφωνηθεί οι όροι του Μνημονίου που
    θα τη συνοδεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδήμος συγκαλεί την Πέμπτη νέο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς να επιταχύνουν στον μέγιστο βαθμό την προώθηση των αλλαγών στα υπουργεία τους, ώστε κανένα υπουργείο να μην έχει εκκρεμότητες στις 15 Ιανουαρίου – όταν φθάνουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook