Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Αιγύπτου εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία επισπεύδεται η ολοκλήρωση των βουλευτικών εκλογών, καθώς έχει αυξηθεί η πίεση για γρηγορότερη μεταβίβαση της εξουσίας σε μία πολιτική κυβέρνηση.

Η τελευταία φάση των εκλογών για την άνω βουλή της Αιγύπτου θα ολοκληρωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, αντί για τις 12 Μαρτίου, όπως ήταν προγραμματισμένο μέχρι τώρα, ανέφερε το συμβούλιο σε ανακοίνωσή του. Η άνω βουλή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 28 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου διέψευσε χθες τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να φιμώσει κάποιους από τους επικριτές του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου όταν προχώρησε σε έρευνες στα γραφεία 17 μη κυβερνητικών οργανώσεων την Παρασκευή.

Υπουργοί της αιγυπτιακής κυβέρνησης δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αρχές έδρασαν βάσει του νόμου στο πλαίσιο μίας έρευνας για την παράνομη χρηματοδότηση πολιτικών δραστηριοτήτων.

«Αυτές οι παραβιάσεις είναι εγκληματικές και η τιμωρία ενδέχεται να περιλαμβάνει τη φυλάκιση», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Δικαιοσύνης Άντελ Αμπντεχαμίντ Αμπντάλα.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος επιθυμεί να υποστηρίξει τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων, και ότι 35.000 τέτοιες οργανώσεις λειτουργούν νόμιμα και με τις κατάλληλες άδειες στην Αίγυπτο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας Φάιζα Άμπου ελ Νάγκα επεσήμανε από τη μεριά της ότι: «Η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων ή η χρηματοδότηση με πολιτικούς σκοπούς δεν απαγορεύεται μόνο στην Αίγυπτο. Ακόμη και οι ΗΠΑ απαγορεύουν αυτού του είδους τη χρηματοδότηση».

Η Νάγκα πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ έχουν εμφανιστεί στην Αίγυπτο αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις που παραβιάζουν τους νόμους ή χρηματοδοτούν πολιτικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook