Το 2012 θα φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά που το ευρώ θα αρχίσει να διαλύεται, εκτιμά το think tank με έδρα στο Λονδίνο, Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), προσθέτοντας ότι δείχνει «σχεδόν σίγουρη» η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο να ακολουθήσει η Ιταλία.

“Από την διαχείριση της κρίσης του ευρώ θα εξαρτηθεί το ποσοστό της συρρίκνωσης στην ευρωζώνη, το οποίο υπολογίζεται από 0.6% έως 2%. Ως αποτέλεσμα η Βρετανία θα υποστεί δύο τρίμηνα μηδενικής ή και αρνητικής ανάπτυξης ενώ στο τέλος του χρόνου μία τουλάχιστον χώρα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ και θα είναι πιθανότατα η Ελλάδα”, υπογραμμίζεται στην έκθεση του Βρετανικού Κέντρου Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.

Για την Ιταλία υπολογίζεται ότι αν οι αποδόσεις των ομολόγων παραμείνουν πάνω από το 6% και ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθήσει να είναι αναιμικός (μόλις 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2011), τότε το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από το 123% του ΑΕΠ στο 150% έως το 2017.

Ακόμα όμως και αν το κόστος δανεισμού μειωθεί σημαντικά, το χρέος της Ιταλίας δεν αναμένεται να πέσει κάτω από το 123% του ΑΕΠ χωρίς σημαντικά άλματα ανάπτυξης.Στην Ισπανία η κατάσταση κρίνεται καλύτερη λόγω του χαμηλότερου χρέους που κυμαίνεται γύρω στο 65% του ΑΕΠ. Ακόμα και στο κακό σενάριο του παρατεταμένου υψηλού κόστους δανεισμού, το δημόσιο χρέος δεν αναμένεται να υπερβεί το 75% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Αλματώδης ανάπτυξη σε Ασία και Λατινική Αμερική

Ασία και Λατινική Αμερική, παίρνουν τα σκήπτρα και εξελίσσονται από αναδυόμενες σε οικονομίες τίγρεις του πλανήτη. Η έκθεση του κέντρου που δόθηκε στη δημοσιότητα εμφανίζει την Βρετανία να έχει χάσει το 2011 θέση, πέφτοντας στην 7η από την 6η την οποία καταλαμβάνει η Βραζιλία. Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, αν και έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια κατάσταση, γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη εξαιτίας των εξαγωγών αγαθών προς την Κίνα και την Άπω ανατολή.

Το CEBR «βλέπει» και τη γαλλική οικονομία να βρίσκεται τα χρόνια που θα ακολουθήσουν σε ελεύθερη πτώση και έως το 2020 να εμφανίζεται πλέον στην 9η θέση. Σήμερα η Γαλλία εξακολουθεί να είναι η 5η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ, τη Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Η τελευταία θα «μετακομίσει» το 2020 στην 7η θέση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CEBR, η Ρωσία και η Ινδία αναμένεται να αποκομίσουν τεράστια οφέλη από την ανάπτυξη την σπρώχνοντας την Βρετανία στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Όπως οι περισσότερες οικονομίες, η Ινδία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό και την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Όμως ο ασιατικός γίγαντας βασίζεται στο υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό του και στην επέκταση του κλάδου της πληροφορικής και της παροχής υπηρεσιών που θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας στην 5η θέση.

Η Ρωσία, μετά από μια δεκαετία μεγάλης ανάπτυξης εξαιτίας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα ανέλθει στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των ισχυρών οικονομιών.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Το 2012 η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 2,5%, ποσοστό που αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από την έκθεση του CEBR τον Σεπτέμβριο. Το CEBR κάνει λόγο για μια «χαμένη δεκαετία» στην Ευρώπη που θα πληγεί από την κρίση χρέους, τα μέτρα και την ανύπαρκτη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το κέντρο, στο χειρότερο σενάριο που «μια ή και περισσότερες χώρες υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το ευρώ ή υπάρξει χρεοκοπία και κατάρρευση τραπεζών» τότε η παγκόσμια ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1,1%.

Στην Ευρώπη η συρρίκνωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη κατά 2%. Για τις ΗΠΑ, προβλέπεται ανάπτυξη 1,8%.

Από την ευρωπαϊκή κρίση θα επηρεαστούν και άλλες οικονομίες που τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν εντυπωσιακή δυναμική εξαργυρώνοντας τα οφέλη από τους εμπορικούς δεσμούς και τις συναλλαγές με την ΕΕ. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία, η ανάπτυξη της οποίας θα επιβραδυνθεί το 2012 πέφτοντας στο 2,5% από 7,1% που ήταν φέτος.

Πτώση προβλέπεται και για τη Σαουδική Αραβία στο 4% από 6,1% στη Ρωσία που δεν θα ξεπεράσει το 2,8% από 3,8% φέτος αλλά και στη Βραζιλία που θα επηρεαστεί αν και ελάχιστα.

Στον αντίποδα, η Κίνα θα συνεχίσει αναπτύσσεται δυναμικά με ρυθμούς της τάξης του 7,6% το 2012 ενώ το ποσοστό για την Ινδία διαμορφώνεται στο 6%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook