Η Λιθουανία κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ευρώ το 2014, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της χώρας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, αρνούμενη ωστόσο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

«Το 2014 δεν είναι ρεαλιστικό» για την ένταξη της Λιθουανίας στο ευρώ, τονίζει η πρόεδρος σε συνέντευξή της στο εβδομαδιαίο φύλλο Βέιντας. «Κατά κάποιον τρόπο έχουμε ήδη το ευρώ, διότι το λίτας έχει προσδεθεί σ’ αυτό», τονίζει η Γκριμπαουσκάιτε, ευρωπαία πρώην επίτροπος αρμόδια για τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως το λιθουανικό λίτας είναι συνδεδεμένο με το ευρώ από το 2002.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση στο Βίλνιους είχε δρομολογήσει την ένταξη στο ευρώ το 2014, όμως τον τελευταίο καιρό επιδεικνύει μεγαλύτερη σύνεση κι επιφυλακτικότητα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που απειλεί ακόμη κι αυτήν την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος.

Για ορισμένους αναλυτές, η ένταξη της Λιθουανίας θα πρέπει να αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα το 2016, ή το 2017.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, κατά συνέπεια θα απαιτηθεί μία διετία, ή τριετία, προτού όλο αυτό επανέλθει σε τάξη», τονίζει η Λιθουανή πρόεδρος. «Εάν θα επιβιώσει το ευρώ; Δεν θέλω να τοποθετηθώ πάνω σε τούτο το ζήτημα. Το σημαντικότερο είναι να υπάρξει μία υπεύθυνη χρηματοοικονομική πειθαρχία σε όλες τις χώρες», πρόσθεσε.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook