Τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιο Καρούντζο επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Du Qiwen, συνοδευόμενος από τον Πρόξενο στην Κρήτη κ. Ανδρέα Μεταξά προκειμένου να συζητήσουν θέματα συνεργασίας, αφού τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην εδραίωση της Ελληνοκινεζικής φιλίας με συγκεκριμένες πολιτικές. Έγινε από κοινού αναφορά για επενδυτικές δραστηριότητες τόσο των Κινέζων στην Ελλάδα, όσο και Ελλήνων που θέλουν να επενδύσουν στην Κίνα με στόχο τις συνδυασμένες μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων από την Κίνα και προς την Κίνα. Έγινε σαφές ότι υπάρχει δυνατότητα στον τομέα των λιμανιών, αεροδρομίων και τραίνων να γίνουν σημαντικές επενδύσεις από την πλευρά των Κινέζων, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελληνική πλευρά. Όπως ανέφερε κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Καρούντζος, το νέο αεροδρόμιο στο Ηράκλειο θα είναι μια πολύ σημαντική επένδυση αφού ήδη διακινούνται περίπου 3 εκ. τουρίστες, αριθμός που μελλοντικά θα αυξηθεί, ταυτόχρονα δε θα μπορούν να διακινηθούν και τα αγροτικά προϊόντα της Μεγαλονήσου.

Στην ουσία προβλημάτων που έχουν σχέση με επιμέρους αναπτυξιακές πολιτικές που αφορούν αποκλειστικά την Κρήτη δεν προχώρησαν διότι είναι θέμα της Περιφέρειας Κρήτης να αναπτύξει αυτού του είδους τις πολιτικές.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πρότεινε να προγραμματιστεί ένα meeting μεταξύ των επαγγελματιών της Kρήτης στον τομέα του Τουρισμού, καθώς και σε άλλους τομείς που θέλουν να επενδύσουν είτε Κινέζοι στον τουρισμό της Κρήτης, είτε Κρητικοί στην Κίνα. Γιατί ο τουρισμός, όπως επεσήμανε ο κ. Καρούντζος , είναι ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας για την ανάπτυξη της Μεγαλονήσου και ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα της προσέλκυσης ενός μεγάλου αριθμού Κινέζων τουριστών να επισκεφθούν το νησί.

Από την πλευρά του ο κ. Du Qiwen επέδειξε ενδιαφέρον στις προτάσεις που έγιναν από τον κ. Καρούντζο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν επίσης στον πολιτισμό των δύο χωρών και τα πολλά κοινά σημεία του Μινωικού Πολιτισμού με τον πολιτισμό της Κίνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook