Θα ανασυρθεί η υπόθεση από το αρχείο εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία στην υπόθεση των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Αυτό διαμηνύουν τώρα κύκλοι του Αρείου Πάγου, τρια 24ωρα μετά την αρχειοθέτηση – express του σχετικού φακέλλου.

Οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς φέρονται διατεθειμένοι να καταθέσουν νέα συμπληρωματικά στοιχεία, όπως εξάλλου ανέφερε σήμερα ο κ. Μουζακίτης, αφήνοντας αιχμές για το γρήγορο κλείσιμο της έρευνας που διενήργησε ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Φώτης Μακρής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Μουζακίτης ανέφερε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο και ο κ. Πεπόνης έδωσαν προφορικά ονόματα και στοιχεία για τις παρεμβάσεις που κατήγγειλαν στο έργο τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζακίτης δήλωσε: «Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; Ο κ. Μακρής (σ.σ. αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου) μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Έχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;».

Την Παρασκευή ο κ. Μακρής, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα ανακοίνωσε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Στο σχετικό του πόρισμα σημείωνε πως «αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε». Προσέθετε επίσης πως από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών και πως η υποβολή του αιτήματος παραίτησης οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε την πρόθεση να τροποποιήσει το νόμο 3943/2011 έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν (μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς Εφετών, όπως είναι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης

«Αποκλειστικός λόγος που οδήγησε τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στο να υποβάλουν την παραίτησή τους, ήταν η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία στην ουσία τους καταργούσε» επισημαίνει ο κ. Μακρής στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο του γνωστοποιεί την αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ρητά αναφέρει, ότι από την έρευνα που διεξήγαγε δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε από οποιονδήποτε παρέμβαση στο έργο των δύο εισαγγελικών λειτουργών.

Η υποβολή του αιτήματος παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, σύμφωνα με τον Φ.Μακρή οφείλεται στον παρορμητισμό τους και στην υπερβολική ευαισθησία τους.


protothema.gr