Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας το 2011 μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την πρόσφατα αναθεωρημένη πρόβλεψη για 8% του ΑΕΠ, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Λουίς ντε Γκίντος.

Ο αρχικός στόχος ήταν το 6%, ωστόσο η επίτευξη του κατέστη αδύνατη, λόγω της υστέρησης των εσόδων σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και περιφερειών, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι τα έκτακτα μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ -που ο ισπανικός Τύπος χαρακτήρισε τα πιο αυστηρά από ιδρύσεως της δημοκρατίας, το 1975-είναι εντελώς απαραίτητα για να αποτραπεί η κατολίσθηση της ισπανικής οικονομίας σε μία «απίθανη» κατάσταση, είπε ο Γκίντος.

Η νέα -κεντροδεξιά- κυβέρνηση έχει μία πολύ επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων για τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, σημείωσε ο Ισπανός υπουργός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

H ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι το έλλειμμα για το 2011 θα διαμορφωθεί στο 8% επί του ΑΕΠ και προανήγγειλε νέες αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων, καθώς και πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο.

Σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Κριστόβαλ Μοντόρο δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επεξεργασθεί τα νέα μέτρα εντός της εβδομάδος, σε συνέχεια της ανακοίνωσης για αύξηση φόρων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ.

Ο Μοντόρο δεν προσέθεσε κάποια λεπτομέρεια για τη φύση των σκοπούμενων μέτρων.

Η Ισπανία βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των αγορών πουν ανησυχούν για την ικανότητά της να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά της, ενώ τα CDS έχουν εκτοξευτεί σε ιστορικά υψηλά.

H αντιπρόεδρος της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης ανακοίνωσε περικοπές δαπανών ύψους 8,9 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί το έλλειμμα. Οι αυξήσεις φόρων είναι ύψους 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο επέκρινε τις περικοπές -οι οποίες περιλαμβάνουν «πάγωμα» των μισθών στο δημόσιο και του κατώτατου μισθού- χαρακτηρίζοντάς τες «τρομερή τιμωρία» για τη μεσαία τάξη και τους νέους.

Η προηγούμενη -κεντροαριστερή- κυβέρνηση είχε καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα από το 11,2% το 2009.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να το μειώσει περαιτέρω στο 4,4% το 2012 και στο 3% το 2013.

Προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο όριο του 4,4%, όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, η Ισπανία οφείλει να περιστείλει κρατικές δαπάνες ύψους 36 δισ. ευρώ, τονίζει η εφημερίδα Ελ Παΐς.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook