Πάνω από 12.000 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο μέσα στο 2011 στο Μεξικό σε βίαια επεισόδια που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσαν χθες πολλές εφημερίδες στη χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ρεφόρμα, ο αριθμός των νεκρών σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών, ή ανάμεσα σε εγκληματικές σπείρες και την αστυνομία, έφθασε το 2011 τους 12.359.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο απολογισμός αυτός ανεβάζει σε περισσότερα από 50.000 τον αριθμό των θυμάτων του οργανωμένου εγκλήματος από την έναρξη της επιχείρησης των αρχών κατά των εμπόρων ναρκωτικών, που δρομολόγησε ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν μετά την άνοδό του στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2006.

Τα στοιχεία που παραθέτουν άλλες εφημερίδες προσεγγίζουν εκείνα που δημοσιεύει η Ρεφόρμα: η Μιλένιο κάνει λόγο για 12.284 και η Λα Χορνάδα ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων το 2011 σε 11.890.

Εάν οι αριθμοί αυτοί συγκριθούν με τα στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση στις αρχές του 2011-με απολογισμό 15.273 νεκρούς-καταγράφεται μία σχετική μείωση εν σχέσει με το παρελθόν έτος.

Η Ρεφόρμα υπογραμμίζει εξάλλου πως το 2011 οι εγκληματικές συμμορίες, που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο σε διάφορες ζώνες του Μεξικού προσέδωσαν ιδιαίτερα θεαματικό χαρακτήρα στις εκτελέσεις τους, «επιδεικνύοντας τα πτώματα των υποτιθέμενων αντιπάλων τους σε εμβληματικά σημεία σημαντικών πόλεων».

Στις 20 Σεπτεμβρίου, 35 σοροί είχαν εκτεθεί στην Μπόκα ντελ Ρίο, κοντά στο κύριο τουριστικό κι εμπορικό κέντρο στην Βερακρούς, στα νοτιοανατολικά.

Στις 23 Νοεμβρίου, 16 απανθρακωμένα πτώματα ανακαλύφθηκαν στο κέντρο του Κουλιακάν, πρωτεύουσα της Πολιτείας Σιναλόα (δυτικά) και την επαύριο 26 σοροί εγκαταλήφθηκαν σε τρία οχήματα στο κέντρο της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας Γουαδαλαχάρα (δυτικά).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook