Όμηροι των κινητοποιήσεων των επαγγελματιών υγείας βρίσκονται οι 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ασφαλιστικού ταμείου – «γίγαντα», του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)  – υπό την ομπρέλα του βρίσκονται από 1/1/2012  οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

 Οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ αλλά και η απεργία που κήρυξε για όλη την εβδομάδα ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απειλούν την υγεία των Ελλήνων αλλά και του…  ΕΟΠΠΥ η διοίκηση του οποίου ευελπιστούσε στην αγαστή συνεργασία με το ιατρικό δυναμικό.

Ιατρεία του ΙΚΑ χωρίς… γιατρούς  

 Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες ραντεβού ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, προγραμματισμένα προ πολλών ημερών  μετά κόπων και βασάνων για την πρώτη εβδομάδα του έτους, είτε για συνταγογράφηση είτε για παρακλινικές εξετάσεις,  βρίσκονται τώρα στον αέρα.

Σημειωτέον ότι οι 6.000 γιατροί του Ιδρύματος  αποτελούν προς το παρόν και τη βασική «δεξαμενή» γιατρών που μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι η διαδικασία της σύναψης συμβάσεων  του φορέα με ιδιώτες γιατρούς βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του μήνα. Μέχρι χθες αργά το βράδυ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμο Βουδούρη, οι συμβεβλημένοι γιατροί ανέρχονταν στους  5.000 σε όλη τη χώρα, ενώ ο τελικός στόχος του φορέα είναι να υπογραφούν συμβάσεις με τουλάχιστον άλλους 10.000 λειτουργούς του Ιπποκράτη.

Απεργοί μεν, αδειούχοι δε οι γιατροί του ΙΚΑ

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις  τα άδεια ιατρεία του ΙΚΑ που αντικρίζουν οι ασφαλισμένοι αποδίδονται μεν γενικώς και αορίστως  στις κινητοποιήσεις, αλλά δεν οφείλονται σε αυτές. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, μεγάλο ποσοστό γιατρών του ΙΚΑ,  περί το 25%- 30%,  δήλωσε ως ημέρες άδειας  τις ημέρες των απεργιών. Πρόκειται για μια τακτική που λέγεται ότι ακολουθούν συχνά οι γιατροί  του ΙΚΑ προκειμένου να διασφαλίζουν  τα ημερομίσθιά τους  και ταυτοχρόνως να διατηρείται υψηλό το ποσοστό των γιατρών που δεν βρίσκονται στις θέσεις τους τις ημέρες της απεργίας.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ το ποσοστό των γιατρών που απεργούσαν κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων δεν ξεπερνούσε το 15%. Από την πλευρά τους, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Γιατρών ΙΚΑ προσδιόριζαν το ποσοστό των γιατρών που απεργούσαν στο  80%. Αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης από κανέναν βεβαίως είναι η ταλαιπωρία που περίμενε τους ασφαλισμένους και η οποία ως φαίνεται θα τους συνοδεύει στις συναλλαγές τους με τις υγειονομικές υπηρεσίες των ταμείων για αρκετό διάστημα ακόμη…
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook