Με πολυνομοσχέδιο - σκούπα επιχειρεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες των υπουργείων ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου.

Το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο, θα περιλαμβάνει θέματα τα οποία έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών στο παρελθόν, κάτι που δεν αποκλείεται να επαναληφθεί, δεδομένης της αποσυσπείρωσης που παρατηρείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το νομοσχέδιο - γίγας, με το οποίο θα επιχειρηθεί να κλείσει ό,τι έμεινε ανοιχτό σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών το 2011, θεωρείται προαπαιτούμενο από την τρόικα για να προχωρήσει η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου των περίπου 90 δισ. ευρώ.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται ακόμα μία σειρά θεμάτων που τον Δεκέμβριο προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπως τα ταξί, τα φορτηγά, οι αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα, στην απονομή της δικαιοσύνης, οι εργασιακές αλλαγές, η εφεδρεία κ.λπ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πολυνομοσχέδιο που θα επιχειρήσει να περάσει στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο κρας τεστ της στήριξης που προσέφεραν στον Λουκά Παπαδήμο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν μαζί του.

Με δεδομένο, όμως, το φαινόμενο «αποσυσπείρωσης» της κυβέρνησης, που παρατηρείται όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να θεωρούνται ανοιχτά.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θέτει όρους για την παραμονή του κόμματός του στο πλαίσιο του συνασπισμού, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν «πριν από το Πάσχα», ενώ στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται οι αναταράξεις λόγω των διεργασιών για τη διαδοχή.