Στις σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2012 αναφέρεται σήμερα Τρίτη η Wall Street Journal, εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και στις δανειακές ανάγκες της χώρας.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας η Ελλάδα στοχεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της και με την πάροδο του χρόνου να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ από περισσότερο από 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Wall Street Journal δεν είναι σαφές ότι αρκετοί επενδυτές θα υπογράψουν τη συμφωνία κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία». Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει πως ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά ο φόβος παραμένει ότι η συμφωνία δεν επαρκεί. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως μπορεί οι ηγέτες της Ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει πως υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να επιστρέψει 14,4  ευρώ ομολόγων που λήγουν.