Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε έκτακτη συνεδρίαση της κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα για το θάνατο του Κίρο Γκλιγκόροφ.

Η κηδεία του Κ. Γκλιγκόροφ θα γίνει σήμερα, στις 14:00 (ώρα Ελλάδας), στο κεντρικό νεκροταφείο των Σκοπίων, «Μπούτελ», ενώ νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη τελετή στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Η κηδεία του Κ. Γκλιγκόροφ είναι προγραμματισμένη να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με δική του επιθυμία.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προτάθηκε προς την οικογένεια του εκλιπόντα, η κηδεία να πραγματοποιηθεί με την απόδοση επίσημων κρατικών τιμών, καθώς πρόκειται για πρώην πρόεδρο της χώρας.

Ακόμη, από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ γνωστοποιήθηκε ότι κέρινο ομοίωμα του Κ. Γκλιγκόροφ θα τοποθετηθεί σύντομα στο νεοσύστατο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα», το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των Σκοπίων.

Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη λύπη της για το θάνατο του Κ. Γκλιγκόροφ και αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο που διαδραμάτισε αυτός για την ανεξαρτησία της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοβ, σε γραπτή ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τον Κίρο Γκλιγκόροφ ως «τον πολιτικό που σφράγισε την εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συλλυπητήρια επιστολή προς την οικογένεια του Κ. Γκλιγκόροφ υπογραμμίζει ότι «το έργο του πολιτικού που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση, την εγκαθίδρυση, την ανάπτυξη και τη διεθνή αναγνώριση της Μακεδονίας θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μακεδονική ιστορία και τη συλλογική μνήμη του έθνους και των πολιτών της Μακεδονίας».

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τόνισε ότι ο Κίρο Γκλιγκόροφ υπήρξε «ο κατ\’ εξοχήν πολιτικός που συνέδεσε τους δύο πυλώνες της συγκρότησης του μακεδονικού κράτους: τη Συνέλευση της SNOM το 1944 (σ.σ ανακήρυξη της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ως μέρος της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας) και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της χώρας, στις 8 Σεπτεμβρίου 1991».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε, επίσης, ότι ο Κίρο Γκλιγκόροφ υπήρξε η φωνή της λογικής, όχι μόνο για την ΠΓΔΜ, αλλά για ολόκληρη την περιοχή, σε μια στιγμή που επικρατούσε η τρέλα των εθνικισμών και του πολέμου.

«Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για το κόμμα μας, αλλά ακόμη μεγαλύτερη για το λαό και για τη χώρα μας», κατέληξε ο πρόεδρος του κόμματος SDSM, μέλος του οποίου ήταν ο Κ. Γκλιγκόροφ.

Ο ηγέτης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι δήλωσε ότι ο Κ. Γκλιγκόροφ «αξίζει τον έπαινο για την πλήρη και ειρηνική ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας από την πρώην Γιουγκοσλαβία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook