Σε επίδειξη φιλίας και δύναμης με το βλέμμα στο Ισραήλ επιδόθηκαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγε, ο οποίος πέρασε την Τρίτη τις πύλες της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα για να γίνει δεκτός από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Ισραήλ Χανίγε βρίσκεται στην Άγκυρα στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας που πραγματοποιεί στο εξωτερικό μετά την ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς το 2007. Θα ακολουθήσουν η Αίγυπτος, το Σουδάν, το Κατάρ, η Τυνησία και το Μπαχρέιν.

Η περιοδεία του Χανίγε θεωρείται από τους αναλυτές ως απόπειρα εξεύρεσης υποστηρικτών, καθώς σήμερα, Τρίτη, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές συναντώνται για πρώτη φορά μετά το πάγωμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2010 -χωρίς να υπάρχουν, πάντως, προσδοκίες για άμεση επανάληψη του ειρηνευτικού διαλόγου.

Η Χαμάς έχει καλέσει την Παλαιστινιακή Αρχή να μην παραστεί στη συγκεκριμένη συνάντηση στην Ιορδανία, λέγοντας ότι αποτελεί την επανάληψη μίας αποτυχημένης πορείας.

Η επίσκεψη του Ισμαήλ Χανίγε στην Τουρκία ξεκίνησε την Κυριακή με κατ\’ ιδίαν συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Ισμαήλ Χανίγε για την υποστήριξή του, χαιρετίζοντας επίσης τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς.

Τη Δευτέρα ο Χανίγε απέτισε στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά από το πλοίο Mavi Marmara, φόρο τιμής στα θύματα της ισραηλινής επιδρομής του Μαΐου του 2010 εναντίον της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι μάρτυρές σας είναι μάρτυρές μας, το αίμα σας είναι αίμα μας, οι πληγές σας είναι πληγές μας» δήλωσε ο Χανίγε ενώπιον μελών και φίλων της ισλαμιστικής οργάνωσης αρωγής IHH, στην οποία ανήκει το πλοίο.

Ο Ισμαήλ Χανίγε ευχαρίστησε την Τουρκία, και κυρίως τον Ταγίπ Ερντογάν, για την υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους. «Στη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Ερντογάν κατάλαβα ότι ο τουρκικός λαός έχει μία θέση στην καρδιά του για το παλαιστινιακό ζήτημα» δήλωσε.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εάν η Χαμάς, την οποία πολλές δυτικές χώρες και το Ισραήλ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, εξαιρεθεί από την ειρηνευτική διαδικασία.

(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook