Μας αρέσουν τα ποτά ή μόλις πιούμε ένα ποτηράκι αισθανόμαστε άρρωστοι; Και αν σας πω ότι ακόμα και γι’ αυτό ευθύνονται τα γονίδιά μας;

Ας δούμε λίγο ποια είναι η πορεία του μεταβολισμού του αλκοόλ μέσα στον οργανισμό μας. Η αιθανόλη (αλκοόλ) απορροφάται γρήγορα και πλήρως από το στομάχι και το έντερο. Στη συνέχεια, η αιθανόλη μεταβολίζεται στο ήπαρ, όπου οξειδώνεται πρώτα σε ακεταλδεΰδη από το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση και έπειτα σε οξικό οξύ από την αλδεϋδική αφυδρογονάση. Η παραγόμενη ακεταλδεΰδη θεωρείται ως υπεύθυνη για τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και ο ρυθμός παραγωγής της διαφοροποιείται σημαντικά από άτομο σε άτομο, εξαρτώμενος, εκτός από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώθηκε και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, από το γονιδιακό προφίλ του καθενός.

Οι άνθρωποι που μεταβολίζουν αργά το αλκοόλ, βρίσκουν το αλκοόλ ευχάριστο και τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Απεναντίας, τα άτομα με ταχύ μεταβολισμό του αλκοόλ διασπούν το αλκοόλ πιο εύκολα από τους άλλους, με συνέπεια να μεθούν πιο γρήγορα παρουσιάζοντας συμπτώματα όπως αναψοκοκκίνισμα, πονοκέφαλο και ναυτία αμέσως μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό τους προστατεύει έμμεσα από τον αλκοολισμό καθώς τους κάνει να σταματούν να πίνουν νωρίτερα από άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να εθίζονται πιο δύσκολα στο αλκοόλ.

Οι γενετιστές μπορούν να εξηγήσουν σήμερα γιατί ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν ταχύτερα την επίδραση του αλκοόλ, με συνέπεια να μεθάνε πιο εύκολα σε σχέση κάποιους άλλους, ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να υπάρξουν φάρμακα που θα κάνουν τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στο αλκοόλ, ώστε να τους προστατεύουν από τις αρνητικές επιπτώσεις του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook