Ο αρχηγός του ιρανικού στρατού Αταολάχ Σαλεχί προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Τεχεράνη θα αναλάβει δράση, εάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο εγκατέλειψε την περιοχή όπου διεξάγονται οι ιρανικές στρατιωτικές ασκήσεις, επιστρέψει στον Κόλπο, μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA
και Fars.

«Το Ιράν δεν θα επαναλάβει την προειδοποίησή του…το αεροπλανοφόρο μετακινήθηκε προς τη Θάλασσα του Ομάν εξαιτίας των ασκήσεών μας. Συμβουλεύω, συνιστώ με έμφαση και προειδοποιώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο να μην επιστρέψει στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε στο πρακτορείο ο Αταολάχ Σαλεχί. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν συνηθίζει να επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της».

Το αεροπλανοφόρο John C. Stennis, που βρισκόταν στον Κόλπο πέρασε την περασμένη βδομάδα τα Στενά του Χορμούζ προς τη Θάλασσα του Ομάν, καθώς το ιρανικό πολεμικό ναυτικό εκτελούσε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ επέκριναν τις τελευταίες ημέρες «την παράλογη συμπεριφορά» του Ιράν και ανακοίνωσαν ότι «καμία διατάραξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Χορμούζ δεν θα γίνει ανεκτή».

Το ιρανικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε δεκαήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή των μεγάλης στρατηγικής σημασίας Στενών από όπου διέρχεται το 35% του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως.

Ιρανοί στρατιωτικοί επανέλαβαν πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι το Ιράν μπορεί να κλείσει τα στενά του Χορμούζ σε περίπτωση ενίσχυσης των κυρώσεων κατά των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου, ενδεχόμενο που συζητείται από τις ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ως απάντηση στη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος
της Τεχεράνης.

Τη Δευτέρα, δεύτερη ημέρα των ιρανικών ασκήσεων, οι ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους κρουαζιέρας, κυρίως πυραύλους Ghader και Nour, βεληνεκούς 200 χιλιομέτρων, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους στα Στενά του Χορμούζ, στη Θάλασσα του Ομάν και στον Κόλπο.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπάντι δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του ισλαμικού καθεστώτος, θα οργανώσει προσεχώς στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Κόλπου.

«Ο στρατός και οι Φρουροί της Επανάστασης οργανώνουν ασκήσεις για να εκπαιδευθούν και σύντομα οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης θα δείξουν τις δυνατότητές τους», δήλωσε ο στρατηγός Φιρουζαμπάντι στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι υπεύθυνοι για την περιοχή του Κόλπου, ενώ οι κλασικές στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν είναι επιφορτισμένες με τη Θάλασσα του Ομάν.

Οι απειλές της ιρανικής ηγεσίας διατυπώνονται μία ημέρα μετά την επικύρωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χρηματοδοτικού νόμο του Πενταγώνου που ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον του ιρανικού χρηματοπιστωτικού τομέα, κυρίως της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook