Έντονα ανήσυχοι δηλώνουν οι φαρμακαποθηκάριοι για τον κλάδο τους, ο οποίος «συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του συστήματος διανομής του φαρμάκου».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του κλάδου μετά «την πρόσφατη εξαγγελία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, με την οποία θα επιτραπούν οι εκπτώσεις στη χονδρική τιμή των φαρμάκων».

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το μέτρο των εκπτώσεων «προκαλεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή διάθεση του φαρμάκου και στην κάλυψη των αναγκών, δεν στηρίζει τον ασθενή, καθώς οι εκπτώσεις δεν φτάνουν στον καταναλωτή, αλλά απλά αναδιανέμει τα όποια κέρδη σε όφελος των ισχυρότερων και κυρίως της φαρμακοβιομηχανίας», και προσθέτουν ότι οι λόγοι για τους οποίους προ εξαμήνου ο ίδιος ο υπουργός «απαγόρευσε, κατόπιν σοβαρής μελέτης και ενημέρωσης, το μέτρο των εκπτώσεων, παραμένουν».

Ο ΠΣΦ τονίζει ότι το μέχρι τώρα ισχύον νομικό καθεστώς απαγόρευε τις εκπτώσεις, ακόμη και τις έμμεσες, «διαβλέποντας ακριβώς αυτό τον κίνδυνο, την επικράτηση δηλαδή της ζούγκλας της δήθεν ελεύθερης αγοράς, για ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το φάρμακο».

Τυχόν αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ΠΣΦ Μανώλης Κάτσαρης, «θα αφανίσει έναν ολόκληρο κλάδο με χιλιάδες εργαζόμενους και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, και θα οδηγήσει σε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις όπως, στον έλεγχο μακροπρόθεσμα της αγοράς από τις φαρμακοβιομηχανίες, και στην έλλειψη φαρμάκων».

Ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με θέμα τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.


protothema.gr