Την πεποίθησή του ότι στο τέλος του 2012 θα έχει εγκατασταθεί το πρώτο γεωτρύπανο για την εξόρυξη πετρελαίου στα τρία οικόπεδα, Γιάννενα, Πατραϊκός, Κατάκολο, εξέφρασε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μετά την ενημέρωση που παρείχε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τις εξελίξεις στα ενεργειακά.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις έρευνες γύρω από το πετρέλαιο που θα γίνουν στην Ελλάδα, για τις διαδικασίες σχετικά με τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη, όπου αναμένονται προσφορές μέχρι το Μάρτη, καθώς και για τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τη Δευτέρα για την εξόρυξη πετρελαίου στις τρεις προαναφερθείσες περιοχές.

Επίσης, ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τον κ. Παπαδήμο για την διαδικασία στελέχωσης του φορέα που θα συντονίζει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, τη στρατηγική για τα ενεργειακά θέματα, υπό των φως των εξελίξεων στην Κύπρο, τις έρευνες που γίνονται στην ελληνική επικράτεια για εξόρυξη υδρογονανθράκων και το θέμα του Ιράν, τέθηκαν επί τάπητος στην προπαρασκευαστική συσκέψη που έγινε στο ΥΠΕΞ υπό τον Σταύρο Δήμα.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters επισημαίνουν ότι η Αθήνα θα σεβαστεί την απόφαση της ΕΕ, εάν τελικά αποφασίσει να επιβάλλει εμπάργκο στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, στη διάρκεια του β\’ τετράμηνου του 2011, κάλυψε το 35% των αναγκών της σε πετρέλαιο από το Ιράν με την αγορά 111.000 βαρελιών την ημέρα. Συνολικά η ΕΕ αγόρασε 450.000 βαρέλια με την Ιταλία και την Ισπανία στη δεύτερη και τρίτη θέση από πλευράς προμήθειας.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα, υπό το φως του μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος και των ευκαιριών, αλλά και προκλήσεων που αναδύονται.

Στην προπαρασκευαστική σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή που έχει ενεργειακό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και οι δυνατότητες συνεργασίας για τη μεταφορά ενέργειας από τη Ρωσία, την Κασπία και την ανατολική Μεσόγειο, προς την Ευρώπη.

 Συζητήθηκε ακόμα το στάδιο προόδου των ενεργειακών σχεδίων στα οποία εμπλέκεται η χώρα, αλλά και οι δυνατότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε εθνικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook