Αυξήθηκαν χθες οι πιέσεις στον πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, σύμμαχο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, να παραιτηθεί μετά τη στροφή που έκαναν εναντίον του και συντηρητικοί σύμμαχοί του.

Η εξέλιξη σημειώνεται αφού ο Βουλφ κατηγορήθηκε ότι άσκησε πιέσεις στη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας να μη δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι πήρε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για να αγοράσει ένα σπίτι, το οποίο είχε αποκρύψει ο ίδιος.

Η φθίνουσα υποστήριξη των κομμάτων του κεντροδεξιού συνασπισμού υπό την Μέρκελ που ψήφισαν τον Βουλφ για να αναλάβει την προεδρία πριν από 18 μήνες, δείχνει πόσο επισφαλής είναι πλέον η θέση του, ενώ το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει γύρω από το πρόσωπο του Γερμανού προέδρου αρχίζει να αποσπά σε μεγάλο βαθμό την προσοχή την ώρα που η καγκελάριος παλεύει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια παραίτηση του Βουλφ δεν θα έχει καλό αντίκτυπο στη Μέρκελ, καθώς αυτή ήταν που είχε πιέσει μαχητικά για την εκλογή του έναντι ενός δημοφιλούς υποψηφίου της αντιπολίτευσης το 2010.

Εάν υπάρξει η ανάγκη να εξευρεθεί αντικαταστάτης αυτό θα αποδειχθεί πονοκέφαλος, αφού θα προκαλέσει έναν διχαστικό πολιτικό διάλογο στη Γερμανία την ώρα που η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ενότητα και να επιδοθεί στην καταπολέμηση της κρίσης, σύμφωνα με παρατηρητές.

Η χθεσινή αποκάλυψη ότι ο Βουλφ άφησε ένα οργισμένο ηχητικό μήνυμα στον διευθυντή της «Μπιλντ», με το οποίο απειλούσε με νομική δράση, ακόμη και με «πόλεμο», αν δημοσίευε ένα κείμενο που αποκάλυπτε ότι πήρε δάνειο από έναν επιχειρηματία με χαμηλό επιτόκιο για την αγορά σπιτιού, προκάλεσε κατακραυγή στη Γερμανία.

Σήμερα, δημοσιογράφοι από μια άλλη εφημερίδα, την «Βελτ αμ Ζόνταγκ», αποκάλυψαν ότι ο Βουλφ προσπάθησε να τους εκφοβίσει και αυτούς για μια άλλη ιστορία.

Ο Χόλγκερ Τσάστροβ, αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP, εταίροι στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ), καταφέρθηκε κατά του Βουλφ.

«Να σηκώνει ένας Γερμανός πρόεδρος προσωπικά το τηλέφωνο για να πάρει έναν εκδότη και να του αφήνει ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή, δεν είναι αυτό που περιμένω από έναν πρόεδρο», δήλωσε στο δίκτυο MDR, προσθέτοντας ότι ο Βουλφ «οφείλει να δώσει εξηγήσεις».

Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών δήλωσαν εξάλλου ότι περιμένουν από τον Βουλφ, η επόμενη δημόσια εμφάνιση του οποίου προγραμματίζεται για την Παρασκευή, να δώσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων τις ερχόμενες ημέρες.

Ο Τόμας Όπερμαν, εξέχον στέλεχος των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), δήλωσε ότι έχει τελειώσει πλέον ο χρόνος για τον Βουλφ. Μόλις μία εβδομάδα πριν, ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τον πρόεδρο να μην παραιτηθεί, όμως το κόμμα του φαίνεται να αποσύρει τώρα την υποστήριξή του μετά τις αποκαλύψεις της «Μπιλντ».

«Η περίοδος χάριτος τελείωσε», δήλωσε ο Όπερμαν. «Κανένας Γερμανός πρόεδρος δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αυτό ισχύει για την ελευθεροτυπία επίσης. Είναι απολύτως ανάρμοστο ο πρόεδρος να προσπαθεί να σταματήσει την ελεύθερη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ», σημείωσε.

Ο Βουλφ άφησε εαυτόν έκθετο στις επιθέσεις εναντίον του για υποκρισία όταν τον περασμένο μήνα υπογράμμισε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου ζητώντας συγγνώμη που δεν είχε αποκαλύψει το δάνειο που είχε πάρει το 2008 για την αγορά σπιτιού όταν ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

Κατά του Βουλφ καταφέρονται σήμερα και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο συνδυασμός αφέλειας και θράσους με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο Βουλφ προκαλεί σοκ (...). Είναι ο επικεφαλής του κράτους. Το αξίωμα αυτό είναι προφανώς υπερβολικά μεγάλο για τον Βουλφ», γράφει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Παράλληλα ο Στέφαν Άουστ, γνωστός συγγραφέας και πρώην διευθυντή του «Ντερ Σπίγκελ», δήλωσε ότι ο Βουλφ φαίνεται ότι εκτελεί μια «αποστολή πολιτικής αυτοκτονίας».

«Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν έζησα κάτι τόσο τρελό όσο αυτό», δήλωσε στο δίκτυο WDR 2.