Στον απόηχο του δυστυχήματος της Φουκουσίμα, η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας (ASN) έκρινε ότι οι 58 αντιδραστήρες της χώρας μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, παράλληλα όμως ζήτησε τη λήψη μέτρων για την προστασία των εγκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές. Το πρόγραμμα αναμένεται να κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, ανακοίνωσε η ASN, οι εταιρείες πυρηνικές ενέργειας θα πρέπει να παρουσιάσουν μέτρα για την αντιμετώπιση πλημμυρών και σεισμών προκειμένου «να προλάβουν ένα σοβαρό ατύχημα ή να περιορίσουν την έκτασή του.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αρχή ζήτησε επίσης τη σύσταση ειδικής δύναμης ταχείας επέμβασης, η οποία θα αναλαμβάνει τη διαχείριση τυχόν πυρηνικών ατυχημάτων από το πρώτο 24ωρο.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από την ASN να εξετάσει την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων λίγο μετά το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα.

Η Γαλλία χρησιμοποιεί σήμερα την πυρηνική ενέργεια περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, με τους αντιδραστήρες της να καλύπτουν το 75% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ενόψει των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, το κυβερνών κόμμα UMP επιθυμεί να διατηρήσει την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ οι Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης προτείνουν το σταδιακό κλείσιμο 24 αντιδραστήρων.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο πρόεδρος της ASN Αντρέ-Κλοντ Λακόστ εκτίμησε ότι το πρόγραμμα βελτίωσης της ασφάλειας θα κοστίσει «δεκάδες δισεκατομμύρια» και θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι οι εφεδρικές ντιζελογεννήτριες που ενεργοποιούνται στην περίπτωση πλημμύρας κοστίζουν «δεκάδες εκατομμύρια» έκαστη. Μεγάλο θα ήταν επίσης το κόστος για την κατασκευή ειδικών καταφυγίων για την προστασία του προσωπικού των πυρηνικών εργοστασίων.

Ο Λακόστ αναγνώρισε επίσης ότι το κόστος πιθανότατα θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές: «Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να μην έχει επίπτωση στις τιμές» είπε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook