Οι ηλικιωμένοι φαίνεται να αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δημογραφικό τμήμα του σύγχρονου πολιτισμού, ωστόσο πολλοί σχεδιαστές από διάφορους τομείς όταν δημιουργούν και δοκιμάζουν νέες ιδέες τρόπο τινά λησμονούν την ύπαρξή τους.

Για την καταπολέμηση αυτής της «άγνοιας» για την τρίτη ηλικία, το MIT Agelab δημιούργησε  το AGNES (Age Gain Now Empathy System), ένα κοστούμι το οποίο είναι σχεδιασμένο να μιμείται τους φυσικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει ένα ηλικιωμένο άτομο. Το κοστούμι μειώνει την ευελιξία και την κινητικότητα, προκαλεί το αίσθημα της μη ισορροπίας, επιβραδύνει τον βηματισμό, ενώ προσομοιώνει ακόμα και την απώλεια της ακοής και της όρασης.

Το AGNES υποτίθεται ότι θα κάνει τον κομιστή του να αισθανθεί σαν ένα άτομο το οποίο έχει συμπληρώσει τα 75 του χρόνια. Σκοπός δεν είναι όμως να ξυπνήσει συναισθήματα συμπόνοιας, αλλά αντίθετα να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο στους σχεδιαστές, ώστε να κατανοήσουν αυτοί το πως αισθάνεται περίπου ένας 75χρονος. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να σχεδιαστούν προϊόντα, μεταφορικά μέσα ή ακόμα και πόλεις έτσι ώστε να είναι φιλικότερες προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας.


(proho)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook